ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Wall Street Journal назвало Чехію "країною-сателітом колишнього Радянського Союзу"

Американське видання The Wall Street Journal (WSJ) назвало Чехію “маленькою країною-сателітом колишнього Радянського Союзу” у своєму матеріалі про пошук цією країною зброї для України.

Матеріал вийшов 17 березня. Спочатку заголовок The Wall Street Journal назвав так: “Маленька країна-сателіт колишнього Радянського Союзу шукає зброю для України”.

Згодом видання виправило заголовок на інший – “Центральноєвропейська країна Чехія шукає зброю для України”. Проте не вказало, що заголовок виправлено або оновлено. Попри зміну заголовка в матеріалі залишився старий лінк.

У матеріалі WSJ пише про зусилля Чехії з допомоги Україні у війні з Росією. Зокрема, про нещодавню закупівлю Чехією 800 тисяч артилерійських боєприпасів з ремаркою, що держава “залучає свої зв’язки з часів Холодної війни”, щоб підтримати Україну.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що помилки таких впливових газет можуть посилювати колоніальні стереотипи й упередження та спричинити міжнародне непорозуміння.

“Заголовок, вжитий WSJ, є не просто історично некоректним, а ще й відображає ту саму колоніальну оптичну проблему, з якою постійно стикається і Україна. Згідно з імперською оптикою, менші нації розглядаються через призму впливу більших держав. Це знецінює їхню самобутність та історію”, – зазначила вона.

Вона звернула увагу, що медіа мають бути уважними до історичного та культурного контексту країн, про які вони пишуть. 

“Окрім того, цей випадок також виявив недостатню перевірку фактів під час підготовки матеріалу, що є критично важливим для якісної журналістики. Те, що WSJ виправило помилку, є правильним кроком. Але вся ця ситуація підкреслює, що медіа повинні бути уважнішими до історичного та культурного контексту країн, про які вони пишуть. Тому що такі помилки можуть посилювати колоніальні стереотипи та упередження й можуть спричинити навіть міжнародне непорозуміння”, – зазначила Оксана Романюк.

Стаття WSJ спричинила гостру критику політиків і дипломатів у Чехії, зокрема посла США в Чехії Біджана Сабета, пише Expats.cz.

На своїй сторінці в соцмережі Х посол Біджан Сабет опублікував скриншот заголовка, де викреслив образливі терміни й замінив їх на прийнятніші: “Країна з більш ніж 30-річним демократичним устроєм і важливий союзник НАТО”.

Представник дорадчої команди британського посольства Мартін Голуб також засудив такий опис, зазначивши: “Якщо “маленька” й “ексрадянська” – це всі епітети, до яких вони додумалися, то хай ідуть до дідька”.

Liked the article?
Help us be even more cool!