ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Insider: Декілька російських журналісток могли отруїти після втечі з РФ

Декілька російських журналісток могли бути отруєні після втечі з Росії. Про це йдеться в розслідуванні російського проєкту The Insider.

Зокрема, мовиться про журналісток “Нової газети” та “Медузи” Олену Костюченко, “Эхо Москвы” Ірину Баблоян та голову Фонду “Вільна Росія” Наталію Арно. 

Як зазначають розслідувачі, у жовтні минулого року в Мюнхені (Німеччина) була отруєна Олена Костюченко, через тиждень із практично ідентичними симптомами зіткнулася в Тбілісі Ірина Баблоян, а навесні нейротоксичною речовиною була отруєна Наталія Арно. 

Як розповіла Костюченко, повертаючись із Мюнхена до Берліна, вона зрозуміла, що не може сконцентруватися, і кілька разів перечитувала один і той самий абзац. Потім заболіла голова. Діставшись квартири, вона одразу заснула. Зранку Олена відчула гострий біль у животі та хребті. Костюченко здала аналізи. Після цього ще додалися симптоми – набряк обличчя та інших частин тіла. Вона здала ще аналізи. Згодом лікарка сказала, що вони охоплюють будь-які захворювання, крім отруєння. Ірині запропонували здати аналізи на токсини в клініці “Шаріте”. Проте коли Костюченко зробила і їх, результати засекретили. За даними джерел видання, симптоми Костюченко свідчать про екзогенне отруєння.

Президентка Фонду “Вільна Росія” (фонд підтримує активістів, журналістів та продемократичні організації) Наталія Арно теж здала аналізи, проте результати поки невідомі. Попередньо, за словами лікарів, Арно отруїли нейротоксичною речовиною.

Вона розповіла, що 2 травня 2023 року брала участь у непублічному та ніде не анонсованому заході в Празі (Чехія). Коли ввечері повернулася до готелю, то двері її номера були відчинені. З номера нічого не зникло, втім виразно відчувався запах якогось парфуму. Вона лягла спати, але прокинулася зранку від болю, особливо боліли зуби та язик. Через кілька годин біль вона відчувала біль у вухах, у грудях, під пахвами, вздовж хребта. У роті відчувався мінеральний смак, в очах усе розпливалося, руки й ноги німіли. 4 травня вона здала аналізи крові, але результати токсикологічного аналізу поки невідомі. 

На думку експерта, який раніше розробляв отруйні речовини, описані симптоми, зокрема характерні оніміння, вказують на нервово-паралітичну речовину. До класу таких речовин належать і всі види “Новичка”, але за одними лише цими симптомами конкретизувати клас речовини неможливо.

Симптоми, схожі із симптомами Олени Костюченко, з'явилися 26 жовтня в співробітниці “Эха Москвы” Ірини Баблоян – сильні слабкість та запаморочення. Того дня вона мала їхати до Єревана (Вірменія) і, попри погане самопочуття, поїхала. Увечері долоні стали багряними й горіли так, “ніби тримаєш у руках вогонь”, те саме було і зі стопами. Прибувши до готелю в Єревані, вона відчула сильний біль у животі, також з'явилася нудота. У роті відчувався металевий смак. У неї то з'являлися, то зникали почервоніння на шкірі. Слабкість, біль і безсоння пішли десь за два дні, а почервоніння відбуваються досі.

“Ти лежиш, але почуття втоми не минає, начебто просто не вдається відпочити. У мене було відчуття, що тіло мені більше не належить, воно стало ватним, з'явилася сильна тривога”, – розповіла Ірина розслідувачам.

Переїхавши через кілька місяців до Берліна, вона здала кров для токсикологічного аналізу. Однак результати аналізів вона не отримала – у “Шаріте” їй сказали, що її зразки крові “загубилися”.

“Нещодавно вона здала аналізи на токсикологію знову, але через стільки часу, звичайно, практично нереально знайти сліди токсинів”, – зазначає The Insider.

Як пишуть розслідувачі, на відміну від ситуації Олени Костюченко, у випадку з Іриною Баблоян висновки про отруєння зробити складніше, замало результатів медичних аналізів. І все ж таки, на думку опитаних The Insider експертів, описана Баблоян клінічна картина не може бути переконливо пояснена наявністю якогось відомого захворювання, тому версія про екзогенне отруєння видається їм імовірнішою.

Нагадаємо, видання The Insider засновано 2013 року, спеціалізується на журналістських розслідуваннях. Серед найвідоміших розслідувань видання – випущені спільно з групою Bellingcat матеріали про причетність Росії до збиття малайзійського “боїнга” над Донбасом, а також про отруєння Олексія Навального.

Liked the article?
Help us be even more cool!