ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Guardian з посиланням на опитування: Європейці відкриті до вступу України в ЄС

12.12.2023, 16:22

Європейці загалом відкриті до ідеї приєднання України до ЄС попри витрати й ризики, але як мінімум без ентузіазму ставляться до перспективи розширення блоку на Грузію й країни західних Балкан.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на опитування серед шести країн-членів Європейської ради з міжнародних відносин (ЄРМВ), проведене в період 7–19 листопада 2023 року. Опитано було 6153 респондентів.

Так, опитування показало значну підтримку кандидатур України й меншою мірою Молдови з Чорногорією, але також глибокі економічні й безпекові тривоги.

Більшість респондентів була проти потенційного приєднання Туреччини й прохолодно поставилася до перспективи приєднання Албанії, Боснії, Грузії, Косова, Північної Македонії й Сербії.

За даними опитування, найвищі показники підтримки вступу України в Данії (50%) і Польщі (47%); думки громадян були розділені в Румунії (32% за, 29% проти), Німеччині (37% за, 39% проти) й Франції (29% за, 35% проти). Австрія проти на 52%.

Фото – The Guardian

Водночас 45% респондентів побоюються, що приєднання України негативно вплине на безпеку ЄС; на противагу їм 25% вважають, що наслідки для безпеки будуть позитивні, а 39% переконані, що вступ Києва матиме негативний вплив на безпеку їхньої країни.

Багато європейців не бачать економічних переваг у членстві України. 43% респондентів у Польщі й 37% у Румунії передбачають позитивний вплив на економіку ЄС, а 54% в Данії й 46% в Австрії очікують, що зміни стануть витратними для них.

Також помітні побоювання щодо впливу розширення на політичну вагу ЄС у світі. Найбільше оптимізму щодо цього в Польщі й Данії: 43% й 35% громадян відповідно вважають, що вступ України матиме позитивний вплив.

Втім, в Австрії (42%) й Німеччині (32%) переважає думка, що членство України послабить політичний вплив ЄС у світі, а серед респондентів у Франції й Румунії думки розділилися приблизно порівну.

Видання зазначає, що Європейська рада з міжнародних відносин виявила чіткий поділ між “старими” й “новими” країнами-членами, коли йдеться про принципове ставлення до розширення блоку. Респонденти в Австрії (53%), Німеччині (50%) й Франції (44%) найбільш схильні вважати, що ЄС не має приймати нових членів. 

Фото – The Guardian

Нагадаємо, 8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала Європейській раді розпочати офіційні перемовини про вступ до ЄС України та Молдови.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!