ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Темники" повертаються ?

20.06.2011, 02:54

Журналісти Донецької ОДТРК  заявляють про повернення "темників".Про це кореспонденту ZN.UA повідомили співробітники ОДТРК, які побажали залишитися неназваними. За словами працівників державного телебачення, роздруківки з приписами на тему висвітлення основних подій з'явилися в редакціях всіх медіа, що входять до структури обласної ТРК, у кінці травня (продукти облТРК — 27-й телеканал, провідне радіо та радіостанція «Центр», що веде мовлення у відкритому ефірі).

За інформацією порталу, «темник» є детальним планом основних тем випусків новин.Як зазначається в повідомленні,  основними подіями дня стають офіційні заходи за участю перших керівників Донецької ОДА — губернатора Анатолія Близнюка та його заступників.

Як інформує ZN.ua, на першому «темнику» 23 травня є прес-конференція голови обладміністрації, меседжем дня - «філософія змін», зміст сюжету - «голова обладміністрації провів традиційну прес-конференцію».

У вівторок і середу 24-25 травня, основними новинами стали науково-практичні конференції, присвячені питанням реструктуризації державного управління, меседжі дня: «підвищення професійного рівня держслужбовців — як один із факторів впровадження реформ».

У четвер, 26 травня, обласне телебачення висвітлювало колегію ОДА, присвячену питанням реформування сільського господарства регіону. Меседж дня - «розвиток села у контексті системних змін».
У п'ятницю, 27 травня, головною темою став «останній дзвоник» та відвідування шкільних лінійок керівниками обласної адміністрації.
У всіх «новинах дня» основним спікером став губернатор Донецької області Анатолій Близнюк.

Як зазначають співробітники ОТДРК,  останній «темник» 13-19 червня, описує тему тижня як «діяльність на попередження та вирішення проблем соціально-економічного розвитку регіону». Меседж тижня - «безпека регіону — безпека держави!».

У середу, 15 червня, із «державного» телеекрану у новинах розповідали про конкурс проектів щодо збереження національно-культурної спадщини. Меседж дня - «У відмінності наша сила», спікер — заступник губернатора Борис Адамов.

У четвер, 16 червня, новини на 27-му каналі розповідали про участь обласного керівництва у командно-штабних навчаннях «Сприяння 2011», які проходять у Львові. Спікером був перший заступник губернатора Сергій Дергунов, а меседжем дня - «Гарантія безпеки — готовність до оборони».

У п'ятницю та на вихідних було заплановано привітання медикам, які мали відзначати своє професійне свято 19 червня. Меседж - «держава піклується про здоров'я своїх громадян».

Працівники ОДТРК скаржаться, що керівництво телекомпанії вкрай неохоче виділяє техніку, транспорт і ефірний час для репортажів про події, що не входять до заздалегідь складеного переліку. «У підсумку спалах холери ми висвітлили, взагалі не виїжджаючи до Маріуполя. Мовляв, немає бензину. Спасибі, хоч колеги допомогли, дали „картинку“ з місця, під яку начитав витримку з повідомлень інформагентств», — розповів кореспонденту ZN.UA співробітник обласної телерадіокомпанії.

Програмний директор телерадіокомпанії Тетяна Венць, пояснила в коментарях ІМІ, що їхня ОДТРК  є державною компанією, яку фінансує держава. Тому діють і працюють з чітко вказаними тематичним планом.
"Ми не можемо не висвітлювати  державні заходи, ми строго цього дотримуємося, оскільки ми - державна ОДТРК " - пояснила Тетяна Венць.
За її словами, на телекомпанії також подаються сюжети з культурного, освітнього та соціального життя регіону. Тому вважає подібні заяви журналістів не зрозумілими.

На думку юриста ІМІ Романа Головенка, застарілий Закон України "Про порядок виствітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" дозволяв владним органам нав'язувати ОДТРК теми для висвітлення. Але після прийняття Закону "Про телерадіомовлення" в новій редакції 2006 р. власник ЗМІ може впливати на його редакційну політику лише шляхом закріплення відповідних положень у редакційному статуті ТРО.

"Державні органи утримуються за рахунок платників податків, тому в них не може бути власних інтересів, відмінних від інтересів суспільства. Тому ОДТРК повинна висвітлювати суспільно важливі теми, а не діяльність влади як таку, тим більше якісь рутинні аспекти. І має бути критичною до влади, якщо та не діє в інтересах суспільства, адже бюджетне фінасування ОДТРК також іде з кишень громадян" - пояснив юрист ІМІ.


ІМІ
 

Liked the article?
Help us be even more cool!