ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Темі ООС присвячено вдвічі менше матеріалів у регіональних медіа, ніж минулого року, – дослідження ІМІ

18.06.2020, 14:00
Фото – sprotyv.info
Фото – sprotyv.info

Темі ООС присвячено лише 5% матеріалів у регіональних медіа на Сході та Півдні України, що вдвічі менше, ніж минулого року. Водночас третину цих матеріалів становлять статистичні дані. 

Такими є результати моніторингу, проведеного ГО “Інститут масової інформації” у травні 2020 року в регіональних медіа восьми південно-східних регіонів України (Запоріжжя, Миколаїв, Одеса, Херсон, Дніпро, Харків, Луганщина та Донеччина)*.

Водночас дослідження показало, що медіа зазначених областей кардинально відрізняються за кількістю контенту щодо ООС. Так, у регіональних медіа Донеччини цій темі присвячено 18,5% (для порівняння: минулого року – 32%), в медіа Луганщини – 19% (минулого року – 29,5%) із загальної кількості матеріалів. 

Натомість, за даними дослідження, у Херсонській, Запорізькій та Одеській областях матеріали про ООС були практично повністю відсутні (лише по одному матеріалу на 500 новин). Для порівняння: торік у Запорізькій та Херсонській областях темі ООС було присвячено 5,5 та 5% відповідно, в Одеській області – 1,5%. 

Темі ООС в онлайн-медіа Харкова було присвячено 1,5% загальної кількості матеріалів (минулого року – 4,5%), в медіа Миколаєва та Дніпра – по 1% (торік – 4,5 і 1% відповідно).

Третина матеріалів (30%) щодо теми ООС – це зведення з лінії розмежування (для порівняння: минулого року на статистичну інформацію припадало 22,8% загальної кількості матеріалів про ООС). Ще 20% матеріалів – це новини  з непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей (торік на цю тему припадало 18,5% загальної кількості матеріалів про ООС).

Дослідження показало, що медіа скоротили на 5,5% висвітлення конфліктно вразливих груп населення: станом на травень 2020 року на них припадало 14% новин у темі ООС (минулого року – 19,5%). 

Так само скоротилося висвітлення теми врегулювання конфлікту на Донбасі – із 16% минулого року до 11% у травні 2020-го. 

За даними дослідження, як порівняти з минулим роком, серйозно змінилися джерела інформації щодо ситуації в зоні ООС. Так, основним джерелом інформації щодо теми ООС станом на травень 2020-го були офіційні джерела (53,5%). Для порівняння: торік 38% джерел у матеріалах про ООС були офіційними. 

Значно впала кількість інформації з інших українських ЗМІ – з 20,5 до 8%. Водночас зросла кількість матеріалів, у яких джерелом інформації виступали ЗМІ окупованих територій та російські засоби масової інформації (з 7,5 до 9%). Експерти ІМІ нагадують, що ці ЗМІ мають низький рівень достовірності й використовують фейки та маніпуляції, тому вони не рекомендуються до використання як джерела інформації.

Ще в 7% матеріалів джерелом інформації є соціальні мережі (що менше, ніж минулого року, коли на цю категорію припадало 11,5%).

За даними дослідження, у регіональних медіа стало вдвічі менше новин про ООС від власних кореспондентів (падіння з 4,5% у серпні минулого року до 2% у травні 2020-го). 

5% інформації про ООС походило з міжнародних джерел, таких як місія ОБСЄ (що приблизно дорівнює минулому року, коли було 5,5%).

*Аналіз проводився в онлайн-медіа південно-східних регіонів України: Харків, Одеса, Дніпро, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Донецька та Луганська області (Підконтрольні Україні). У кожному регіоні моніторилося по п'ять найрейтинговіших онлайн-медіа. Загальна вибірка становила 3800 матеріалів.

**Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!