ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканал NewsOne отримав попередження через фейковий сюжет про слухання в Конгресі США

21.12.2017, 16:05

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала до телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) санкцію “оголошення попередження”. Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні 21 грудня, повідомляється на сайті регулятора.

Попередження оголошено за результатами двох позапланових перевірок каналу, які були призначені у зв’язку із виявленими фактами порушення вимог пункту 4 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті і поширення в телеефірі необ’єктивної інформації про розгляд Комітетом із фінансових питань Конгресу США наявності корупції в Національному банку України.

Так, Нацрада зафіксувала 21 жовтня в ефірі каналу порушення, коли відзначалися 70-ті роковини з дня проведення радянськими карально-репресивними органами операції “Захід” – масової депортації населення Західної України до Сибіру, та 27 жовтня цього року – у 80-ті роковини з часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

Інше порушення було зафіксоване 25 вересня, коли тричі за вечір в ефірі каналу поширювалася інформація про розгляд Комітетом фінансових питань Конгресу США питання щодо корупції у Національному банку України. Під час прямого включення із Вашингтону кореспондентка телеканалу Дарія Заревна зазначила, що перебуває перед Капітолієм, у якому відбуватиметься засідання фінансового комітету Конгресу США з питання розслідування корупційних діянь Валерії Гонтаревої на посаді голови НБУ. Пряме включення титрувалося як “ексклюзив”.  

Водночас 29 вересня американський інтернет-ресурс “The Weekly Standard” опублікував статтю  про те, що жодних слухань щодо корупції в НБУ в Конгресі США не відбувалося.

Під час перевірки встановлено, що ні ця кореспондентка, ні інші працівники ТОВ “Новини 24 години” не перевірили поширювану інформацію щодо її достовірності. Тим самим мовник порушив вимоги пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (телерадіоорганізація зобов’язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію).

Як повідомляв ІМІ, 6 листопада Незалежна медійна рада при розгляді трансляції телеканалом NewsOne сюжету про начебто слухання в комітеті з фінансових питань Конгресу США щодо наявності корупції в НБУ виявила порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, а також у редакційному статуті телеканалу.

25 вересня 2017 року телеканал виконав пряме включення з-під будівлі Капітолію, у якій засідає Конгрес США. Сюжет анонсувався таким чином: “Комітет з фінансових питань США розглядатиме проблему корупції в НБУ”. У рамках сюжету було сказано, що участь у засіданні взяли народний депутат України Сергій Тарута та колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький.

Водночас за декілька днів вийшла публікація на сайті видання The Weekly Standard. З неї випливало, що насправді цей захід лише відбувався у приміщенні Конгресу США і не мав жодного стосунку до засідань комітету з фінансових питань Конгресу США. На “засіданні” не був присутнім жоден нинішній конгресмен, приміщення, у якому воно відбувалося, було напівпідвальним; натомість для надання легітимності там були колишній конгресмен, нині зареєстрований як лобіст, Конні Мак IV, а також колишній голова ЦРУ Джеймс Вулсі.

16 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) через трансляцію сюжетів про нібито розгляд Комітетом із фінансових питань Конгресу США наявності корупції в НБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!