ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Текст указу про рішення РНБО щодо надзвичайних заходів не передбачає конкретних обмежень для журналістів - юристи ІМІ (ОНОВЛЕНО)

26.11.2018, 15:43
Фото - 24tv.ua

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зауважує, що наразі текст указу Президента про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада “Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні” не передбачає конкретних обмежень для журналістів та діяльності ЗМІ.

Так він прокоментував указ, який був оприлюднений 26 листопада на сайті Президента України.

“Текст указу є досить абстрактним. Загалом, введення обмежень для приватних суб’єктів (тобто ЗМІ) на основі цього указу буде проблематичним, зокрема може бути оскарженим у суді. У той же час, ймовірно, буде запроваджено жорсткіший контроль за допуском іноземних журналістів на територію України, а також може бути посилений контроль за допуском на територію операції Об’єднаних сил (ОСС)”, - сказав юрист.

Водночас Роман Головенко не виключає якихось заходів в інформаційній сфері через один таємний пункт указу.

“Зважаючи на те, що один з пунктів указу таємний, ми не виключаємо якихось інших заходів в інформаційній сфері поряд з тим переліком, що був опублікований у тексті указу”, - сказав юрист.

Нагадаємо, 26 листопада у Верховній Раді зареєстрований президентський проект закону №9338 “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”. Цим законопроектом пропонується затвердити указ Президента України від 26 листопада 2018 року “Про введення воєнного стану в Україні”.

“У період дії воєнного стану, введеного названим Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України”, - йдеться в законопроекті.

Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування.

26 листопада Президент України Петро Порошенко своїм указом №390/2018 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада “Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні”.

Рішення РНБО передбачає 12 пунктів, останній з яких є таємним.

Своїм рішенням від 26 листопада РНБО вирішила констатувати, що дії Російської Федерації проти кораблів Військово-Морських сил Збройних сил України, що мали важкі наслідки, становлять злочин збройної агресії і підпадають під пункти "с" і "d" статті 3 Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

Також РНБО вирішила “визнати за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України”.

Рішенням РНБО Президентові України пропонується ввести з 14-ї години 26 листопада 2018 року воєнний стан в Україні строком на 60 діб – до 14-ї години 25 січня 2019 року.

Зокрема, згідно з рішенням РНБО, Міністерству закордонних справ, Міністерству інформаційної політики потрібно невідкладно організувати інформаційну кампанію щодо доведення до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, громадських кіл об’єктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України.

Служба безпеки України має вжити невідкладних заходів щодо посилення контррозвідувального, антитерористичного та контрдиверсійного режиму, інформаційної безпеки.

Крім того, СБУ, Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інші суб’єкти гарантування кібербезпеки мають вжити заходів щодо її забезпечення.

Liked the article?
Help us be even more cool!