ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сюмар: за позовом банку «Союз» щодо передруку новини може стояти спроба рейдерського захоплення ЗМІ

19.04.2013, 13:55

Кілька медіа експертів та народних депутатів України висловили своє критичне ставлення до позову Комерційного банку «Союз» до «Медіа Інвест Груп», засновника і видавця газети «Экономические известия», стосовно передруку статті, яка була опублікована в «Дзеркалі тижня. Україна». Вони заявляють також про можливість спроби  рейдерського захоплення видання. Про це повідомляє прес-служба видавничого дому.

Нагадаємо, ТОВ «Медіа Інвест Груп» звернулося до парламентських комітетів з питань свободи слова та інформації, верховенства права та правосуддя з проханням припинити факти порушення принципів судочинства та тиску на ЗМІ з боку КБ «Союз».  

Банк подав до суду позов на 1 млн.грн. на видавця «Экономических известий» у зв'язку з передруком в інтернеті статті журналіста Юрія Бутусова про факти розкрадання коштів в АТ «Родовід Банк», що вийшла в газеті «Дзеркало тижня. Україна». Згодом іще один позов також на 1 млн.грн. подав на медіа групу аступник голови правління КБ «Союз» и екс-віце-президент АБ «Родовід» Сергій Дядечко.

Експерти вважають, що подання багатомільйонних позовів до ЗМІ є намаганням змусити мовчати ЗМІ та не публікувати невигідну для бізнесу інформацію.

«Телекритика» наводить коментарі експертів та народних депутатів повністю:

Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації: «У ситуації з газетою «Экономические известия» цілком можливий варіант рейдерського захоплення, про який заявляє редакція. Адже нормальна практика для випадків, коли видання публікує недостовірну інформацію - це позов з вимогою спростувати цю інформацію. А якщо ідеться про гроші, та ще й про таку значну суму - це наштовхує на питання, чи це намагання дійсно покращити репутацію своєї компанії, чи, можливо, спроба спричинити фінансові негаразди у видання. Адже банкрутство - це одна із типових форм розправи зі ЗМІ.

Нещодавно Верховна Рада скасувала зобов'язання позивача виплачувати мито у розмірі 15% від суми позову, і це відкрило шлях до отаких багатомільйонних позовів. Тому я порадила би всім поважним фінансовим установам: ви ж не хворі люди, яким треба зібрати терміново гроші на лікування. Для вас важлива, перш за все, репутація - тому і позови свої формулюйте так, щоб було зрозуміло, що ви хочете відстоювати правду, а не ставати ворогом свободи слова».

Юрій Стець, народний депутат України, член Комітету з питань свободи слова та інформації ВР:  «Станом на сьогоднішній ранок нам секретаріат комітету поки не передавав заяви газети «Экономические известия». Але це очевидний факт: якщо видання передрукувало матеріал і вказало першоджерело, то, очевидно, жодних питань до нього бути не може. Інакше вийде, що будь-яке посилання на «Бі-бі-сі», «Євроньюз» або «Нью-Йорк Таймс» може стати причиною позову. В Україні поки ніхто не відміняв авторське право, і в наших законах чітко вказано, що відповідальність за зміст матеріалу несе автор. Суд мав би визнати цю позицію, хоча, знаючи українські суди, можлива будь-яка ситуація.

Коли це звернення надійде до нашого комітету - ми влаштуємо його обговорення, запросимо представників прокуратури, позивача і відповідача, і будемо намагатися їм пояснити, що предмету суперечки насправді немає».

Микола Княжицький, народний депутат України, член  Комітету з питань свободи слова та інформації:  «Великі грошові позови дійсно часто можуть використовуватися як засіб рейдерства. Тому ми на комітеті розглянули і затвердили законопроект Ігоря Мірошниченка, який забороняє накладати на ЗМІ такий обмежувальний захід, як грошові позови. Що ж до цієї конкретної ситуації, то коли надійде їхнє звернення - ми обов'язково розглянемо його на комітеті. Все залежить від предмету позову, але точно ми будемо на боці засобу масової інформації».

Юрій Луканов, голова Незалежної медіапрофспілки: «Безвідносно до цієї ситуації можу сказати, що коли якесь видання друкує якусь інформацію, а інше видання його передруковує з посиланням на першоджерело, то ніякий позов у такого видання виграти неможливо. Позиватися потрібно лише до першоджерела. Всі інші, хто передрукував, до цього не мають відношення, адже передрук із посиланням не забороняється законом. Тому такий позов приречений на програш.

А загалом, ситуація в Україні така, що дуже часто подають позов проти засобів масової інформації для того, аби закрити їм рота і змусити мовчати, аби вони не подавали невигідну інформацію для представників бізнес-кіл чи просто деяких громадян. Справді, такі речі дуже поширені».

Liked the article?
Help us be even more cool!