ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сюмар: тепер будь-який блог зможе стати "наклепом"

19.09.2012, 03:04
Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар переконана, якщо Верховна Рада проголосує в цілому за законопроект про криміналізацію наклепу без змін, то садити за грати будуть навіть блогерів, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
 

"Це надзвичайно серйозний крок парламенту напередодні виборів, що демонструє в цілому атмосферу, в якій влада хотіла б тримати суспільство. Цей законопроект - інструмент, що дозволяє закрити за гратами будь-якого, хто дозволяє собі критику. І це не стосується виключно журналістів, які, звісно, ??перебувають в зоні ризику. Ця проблема стосується в цілому всіх українських громадян", - підкреслила Сюмар.

За її словами, попередні законодавчі ініціативи включали уточнення, що закон поширюється лише на журналістів, політиків і чиновників. "Тепер мова йде про публічні висловлювання в цілому. Навіть пост у соціальній мережі може послужити предметом судового позову, якщо у того, кого критикують, наприклад, в результаті цієї критики разболиться голова", - говорить експерт.
 

Вона зазначила, що дане рішення парламенту суперечить міжнародній практиці і демократичним принципам: "Демократичні держави прагнуть позбавитися від кримінальної відповідальності за наклеп. Україна вже зробила це в 2001 році. Але тепер влада знову повертає нас назад. Це говорить про те, що хтось дуже хоче, щоб країна весь час рухалася назад, а не вперед".

Сюмар вважає, що журналістам потрібно публічно висловити незгоду з даною ініціативою парламенту. "Якщо журналісти хочуть і далі мати професію, то сьогодні потрібно заявити про свою позицію, пояснивши, наскільки нецивілізований крок зробив сьогодні парламент", - підсумувала Сюмар.
 

Нагадаємо, 18 вересня парламентська більшість підтримала в першому читанні законопроект, що передбачає позбавлення волі за наклеп.

Відповідно до запропонованих змін, розділ 3 Кримінального кодексу України «Злочин проти волі, честі та гідності людини" доповнюється статтею 141-1 "Наклеп". Відповідно до документа, наклеп - це навмисне поширення явно неправдивих відомостей, які порочать честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію. Санкції статті передбачають до трьох років позбавлення волі. 
Liked the article?
Help us be even more cool!