ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сюмар: кримінальна відповідальність за наклеп обмежить свободу слова в Україні

19.03.2013, 00:44

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає, що впровадження кримінальної відповідальності за наклеп в Україні може використовуватися для обмеження свободи слова. Про це вона сказала в коментарі Радіо Свобода.

“Справді, в європейському законодавстві – це, швидше, норма – кримінальна відповідальність за наклеп. Але треба розуміти, що європейські практики суттєво відрізняються від українських. Там абсолютно незалежне правосуддя, і там дуже високий рівень політиків. Судова практика вирішує більше.

Ця норма там не скасована, хоч є відповідні рекомендації Ради Європи про скасування криміналізації дифамації. Західні країни просто не доходять до цього скасування через те, що це питання там не актуальне, там давно ніхто нікого не садить за слово”, – пояснила Сюмар.

“Утім, в Україні, на відміну від Європи, подібна норма може використовуватися для обмеження свободи слова”, - зазначила Сюмар.

Нагадаємо, перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін виступає за введення в Україні кримінальної відповідальності за наклеп. Про це він написав у статті для видання “Закон і Бізнес” №11 (1101) 16-22 березня 2013 року.

18 вересня 2012 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №11013 щодо криміналізації наклепу, автором якого був народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський. Проте 2 жовтня законопроект через протести громадськості був скасований.

Liked the article?
Help us be even more cool!