ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свободу слова не забезпечують, запроваджуючи обмеження: у CPJ прокоментували нові ініціативи щодо ЗМІ в Україні

11.11.2019, 11:01
Фото – cpj.org/
Фото – cpj.org/

За нової влади в Україні небагато змінилось у сфері захисту журналістів та забезпечення свободи ЗМІ, вважають у Комітеті захисту журналістів (CPJ) – базованої в Нью-Йорку впливової неприбуткової організації. Про це повідомляє "Голос Америки".

Прихід Володимира Зеленського на посаду Президента в Україні не призвів до "докорінних змін у ситуації зі свободою ЗМІ в Україні", каже Саїд, однак відзначає дружню риторику Президента до преси а також звільнення Романа Сущенка під час обміну полоненими.

"Ми бачимо більш дружню риторику, дружнє ставлення з боку Президента Зеленського до журналістів, і ми бачимо, як він намагається покращити свій імідж, встановити нові відносини з журналістською громадою, організувавши безпрецедентний медіамарафон наприклад, а також інші події, запросивши журналістів до своєї резиденції", – зауважує активістка.

Однак докорінних змін, на її думку, бракує. "Стосовно ж того, як, власне, журналісти оцінюють цю ситуацію – очевидно, від нового Президента є великі очікування, бо багато українців пов‘язували надії з його обранням і досі, гадаю, не відбулось істотних змін у плані політичного середовища для журналістів, за винятком обміну полоненими з Росією. В цьому випадку ми бачили звільнення Романа Сущенка і повернення його до України".

Для того щоб справді змінити ситуацію, урядові насамперед варто приділити увагу захисту журналістів-розслідувачів, переконана експертка.

"Якщо нова влада України хоче продемонструвати повагу до безпеки журналістів та захисту ЗМІ, насамперед потрібно поважати і підтримувати проєкти журналістів-розслідувачів, такі як "Схеми", не наражати їх на небезпеку. На жаль, це трапилося з журналістами "Схем" і "Слідства" та іншими за Порошенка, і, на жаль, це триває і за президентства Зеленського".

Водночас експертка зауважила, що такі дії, як постановне "маски-шоу" в ефірі, яким канал "Прямий" хотів проілюстувати можливе захоплення ЗМІ, є "неприйнятними" і "шкідливими для довіри глядачів". "Якщо працюєш у небезпечному середовищі, такого не варто робити, – каже Саїд. – Загалом такі шоу та театралізовані вистави можуть призвести до того, що наступного разу люди не повірять, якщо щось серйозне трапиться". Канал вибачився за те, що показав постановне "маски-шоу".

Негативно позначитися на безпеці журналістів чи свободі ЗМІ можуть і деякі ідеї в законодавчій сфері, що наразі обговорюються в Україні, вважає експертка.

Занепокоєння спричиняє нещодавня заява міністра культури, молоді та спорту, який висловився за посилення відповідальності журналістів за маніпуляцію інформацією. "Коли намагаються криміналізувати якусь діяльність, це викликає занепокоєння, – говорить Саїд. – Свободу слова та безпеку журналістів у будь-якій країні не забезпечують через криміналізацію діяльності або запровадження тих чи інших обмежень".

Також оголошення про можливу ініціативу парламентської фракції "Слуга народу" передбачити можливість санкцій для збиткових ЗМІ спричиняє занепокоєння. Не влада, а глядачі та читачі мають вирішувати, чи є те чи інше ЗМІ життєздатним, наголошує Саїд.

"Влада не має вирішувати, які ЗМІ є життєздатним або хорошим з політичного погляду або хто є хорошим журналістом та інше. Не варто, щоб парламент дивися на ЗМІ з погляду того, наскільки вони прибуткові.

Як у будь-якій країні з ринковою економікою, ринок має зрештою вирішити, чи виживе те чи інше ЗМІ, чи цікаве воно, безстороннє, чи надає воно добрий і якісний контент, чи люди бажають його читати або дивитись, чи воно не є економічно життєздатним і має закритись", – переконана експертка.

Liked the article?
Help us be even more cool!