ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільний мовник Литви через суд відстояв своє незалежне та автоматичне фінансування

11.11.2020, 16:34
Фото – lrt.lt
Фото – lrt.lt

Суспільний мовник Литви LRT через суд відстояв своє незалежне та автоматичне фінансування. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на сайт LRT.

Річний бюджет LRT визначається автоматично в розмірі 1,5% надходжень від податку на доходи фізичних осіб та 1,3% надходжень від акцизного збору. Уряд і парламент не можуть впливати на фінансування мовника. Модель фінансування суспільного мовника Литви LRT не суперечить конституції.

Таке рішення постановив Конституційний суд країни 10 листопада.

На думку суду, бюджет LRT, який автоматично обчислюється як фіксований відсоток податкових надходжень держави і не може переглядатися урядом щороку, є способом захистити його від політичного тиску.

“Правове регулювання забезпечує захист інституційної та редакційної незалежності суспільного мовника”, – заявив голова Конституційного суду Дайнюс Жалімас.

Розгляд відбувався за зверненням уряду з приводу того, що автоматичне фінансування LRT порушує право уряду і парламенту ухвалювати рішення стосовно державних витрат. Водночас керівництво LRT назвало цю справу спробою підірвати незалежність мовника.

Відповідно до закону про суспільне мовлення, річний бюджет LRT визначається автоматично в розмірі 1,5% надходжень від податку на доходи фізичних осіб та 1,3% надходжень від акцизного збору. LRT не має права випускати комерційну рекламу.

Бюджет LRT на 2020 рік становить €46,3 млн, а у 2021 році зросте до €53,8 млн. Однак закон про бюджет на 2021 рік, розроблений урядом, передбачає, що LRT може витратити лише 51,7 мільйона на власний розсуд, а решта повинна бути затверджена Міністерством фінансів.

Liked the article?
Help us be even more cool!