ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне покаже документальний фільм "Русифікація в стилі поп"

31 березня о 13:30 на телеканалі "Суспільне Культура" та о 15:00 на ютуб-каналі "Суспільне Культура" відбудеться прем'єра документального фільму "Русифікація в стилі поп".

Про це йдеться на корпоративному сайті компанії.

Ця документальна стрічка про те, як Росія протягом десятків років використовує популярну культуру як зброю проти України. Автори фільму разом з учасниками індустрії досліджують фінансові, політичні та психологічні причини вразливості українських артистів.

"Кілька поколінь самобутніх українських музикантів у різний час у 1970–80-х, 1990–2000-х і 2010-х роках переходили у своїй творчості з української на російську мову. З власної волі чи несвідомо вони ставали знаряддям російського шоу-бізнесу, що завжди прагнув розмити культурний кордон між росією та Україною й працював на імперський міф про "одіннарод", – зазначають у команді.

Автор, сценарист і ведучий проєкту Альберт Цукренко каже, ця тема його цікавила давно, адже він і сам музикант:

"Я бачу, що наша музична культура розвивається хвилями. Є підйом україномовної класної нової музики, потім іде спад. І це все запресовується, заливається російськомовною музикою. Причому навіть ті артисти, які стартували як україномовні українські прогресивні музиканти, чомусь починають співати російською. Зрозуміло, що в цього всього є політичні й фінансові причини. Я начебто розумію, в чому причини, але мені хотілося це почути від фахівців в індустрії, людей, які спостерігали цей процес, які були його частиною, які допомогли б відповісти на питання: чому так відбувається щоразу? І що зробити, щоб цього більше не було? Чому, як висловився Сашко Положинський, кожен наш такий національний підйом у музиці закінчується падінням, обвалом і контрреволюцією?" 

У проєкті взяли участь музиканти, журналісти, публічні діячі й блогери, які досліджують ці процеси, завжди були небайдужі до цієї проблеми й висловилися щодо неї. Знімальна команда впевнена: це ті люди, які нічого не забувають на відміну від пересічних українців і, чуючи сьогодні риторику артистів та учасників індустрії, можуть нагадати, що ці самі люди обрали 5 або 10 років тому. Зокрема, йдеться про репутацію, послідовність, відповідальність та порядність.

Liked the article?
Help us be even more cool!