ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав луганський сайт Сxid.info спростувати запитання у заголовку статті

22.02.2013, 01:18

23 січня 2013 року Кремінський районний суд Луганської області визнав недостовірними  і такими, що підривають авторитет Кремінської районної ради в Луганській області, висловлювання, опубліковані на сайті Сxid.info 18 жовтня 2012 року, повідомляє Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП).

Позов на видання подавала Кремінська районна адміністрація. Суд зобов'язав відповідачів – журналістку Ірину Чорнобай та власників сайту Сxid.info ООО «Схід Медіа Холдинг» – спростувати інформацію, поширену у статті «В райцентре на Луганщине выселяют музыкальную школу, чтоб в ее здании разместить чиновников?», шляхом опублікування резолютивної частини рішення суду на сайті Сxid.info.

Суд погодився з думкою позивача , що «факти, вказані в статті, викладені односторонньо і не відповідають дійсності, а також завдають значної шкоди державним інтересам і підривають авторитет органу місцевого самоврядування». Такий висновок суду стосується виключно запитання, яке було винесено у заголовок статті, а не фактів, зазначає ІРРП.

“Запитання журналістів є суспільно значимим. Воно виражає занепокоєність громадян, які турбуються про долю музичної школи. У судовому засіданні свідки підтвердили, що у Кремінній існують чутки про виселення музичної школи”, - вважає медіа-юрист ІРРП Людмила Панкратова.

Як зазначають у ІРРП, на ремонт музичної школи було виділено 200 тисяч гривень з обласного бюджету та близько 90 тисяч гривень з районного. “Це і зацікавило журналістів, адже, на їхню думку, такі суми – нечувані і провокують підозри про бажання кремінських чиновників зайняти приміщення музичної школи. Відтак у матеріалі  Сxid.info йдеться про  ремонт у музичній школі та занепокоєння громадян тим, що після ремонту будівлю передадуть міській раді. У статті чиновники стверджують, що виселення може відбутися лише після побудови Будинку творчості. При цьому у статті немає твердження факту, що «музичну школу виселяють»,  а заголовок матеріалу подано у вигляді питання, на яке є відповідь: «Ні, музичну школу не виселяють до того часу, поки не буде побудовано нове приміщення», - йдеться у повідомленні ІРРП.

Також у статті наводиться цитата голови Кремінської районної адміністрації Валентина Рябініна, який заперечував подібне виселення.     “Суд визнає недостовірними і такими, що підривають авторитет органу місцевого самоврядування висловлювання, які містяться в статті, але не вказує, що саме є недостовірним і підриває репутацію районної ради. Тобто фактично невідомо, що треба спростувати: те, що в музичній школі не проводиться ремонт, що школу взагалі не планують переселяти, чи те, що школа буде переселена після виконання проекту «Будинку творчості»?”, - зазначила Людмила Панкратова.

Крім того, суд залишив без задоволення прохання позивача «принести свої вибачення посадовим особам Кремінської районної ради», оскільки такий спосіб захисту особистих немайнових прав, як вибачення, не передбачений чинним законодавством. 

Liked the article?
Help us be even more cool!