ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав сільраду на Вінниччині розмістити на сайті публічну інформацію

Вінницький окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Яришівської сільської ради на Вінниччині, яка не публікує на своєму офіційному сайті інформації, передбаченої законом про доступ.

Таке рішення суд ухвалив 4 жовтня 2023 року, повідомляє регіональний представник ІМІ у Вінницькій області.

До сільради позивалася громадська організація “Автомайдан Вінниччина”, через те що сільська рада як орган місцевого самоврядування не публікує на своєму сайті рішення, розпорядження та інші документи, які мають оприлюднюватися відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Організація просила суд визнати протиправною бездіяльність сільради щодо неоприлюднення на своєму офіційному вебсайті публічної інформації та зобов'язати це її зробити.

Як зазначає представник ІМІ, на своєму сайті сільрада не публікувала ані рішень сесій, ані публічних закупівель, ані розпоряджень сільського голови. Ще 2021 року зобов'язання публікувати інформацію на сайті покладено на доньку сільського голови Оксану Кухарчук, яка працює в сільській раді головною спеціалісткою з бухгалтерського обліку:

Фото – Чесно

Згодом на запит місцевих активістів Яришівська сільська рада відповіла, що інформація на її сайті може бути взагалі неправдивою:

Фото – Чесно

Вже 2023 року у відповіді на запит ГО “Автомайдан Вінниччина” сільрада зазначила, що “інформація про оприлюднення рішень” сільською радою “не є публічною інформацією”.

Фото – depytaty.pro

Така відповідь і спонукала “Автомайдан Вінниччина” (як засновника сайту depytaty.pro) звернутися до суду.

Відзиву на позовну заяву Яришівська сільрада не подала. Справу розглядали без представників сільради, оскільки вони на засідання суду не з'являлися.

Суд вирішив, що ігнорування вимог закону сільрадою є протиправним, і зобов’язав оприлюднити на вебсайті Яришівської сільської ради всі передбачені законодавством документи.

Також щодо розпорядників, які мотивують ненадання інформації воєнним станом, суддя суду Михайло Слободонюк зазначив: “Законодавство не передбачає жодних особливих норм обмеження доступу до публічної інформації, передбаченої п. 2 ч. 1 ст. 15 Закону № 2939-VI, в умовах воєнного стану, як і немає норм, які б можна було не виконувати”.

Попри те що рішення суду набрало чинності, на сайті Яришівської сільської ради досі не опубліковано ні рішень, ні розпоряджень, ні планів закупівель. А виконавча служба досі не відкрила провадження, зазначає представник ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!