ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав підприємство "Укроборонпрому" надати відповідь на запит журналіста

02.02.2018, 14:05

Миколаївський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову державного підприємства “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря-Машпроект” надати інформацію про зарплатні та премії, а також про економічні показники підприємства на запит журналіста “Центру журналістських розслідувань” Ярослава Чепурного. Про це повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на сторінку журналіста у Фейсбук.

Згідно з рішенням суду, опублікованим у Єдиному державному реєстрі судових рішень, суд  також зобов’язав “Зорю-Машпроект” надати запитувачеві цю інформацію.

Раніше Чепурной звернувся до підприємства із запитом, у якому просив надати йому публічну інформацію про розмір заробітної плати, преміальних, надбавок та матеріальної допомоги, яку отримали посадові особи керівного складу відповідача (керівник, всі заступники керівника, головний бухгалтер, керівники структурних підрозділів) у період з січня 2016 р. до квітня 2017 р., за кожною посадовою особою окремо, без зазначення прізвища, ім’я та по батькові.

Також позивач просив надати інформацію про фінансово-економічні показники відповідача, а саме:

- дохід від реалізації продукції тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- чистий дохід від реалізації продукції тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- валовий прибуток тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- інші операційні доходи тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- чистий прибуток тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- необоротні активи тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- оборотні активи тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- середньооблікова чисельність працівників, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- середня заробітна плата грн, станом на кінець 2015-2016 рр.;

- сплачено загальнодержавних і місцевих податків та зборів тис. грн, станом на кінець 2015-2016 рр. (а. с. 14-16).

Відповідач надав позивачу відповідь, у якій зазначив, що він не є розпорядником інформації, бо не отримував фінансування з бюджетів, що є передумовою для віднесення його до категорії розпорядків інформації щодо використання бюджетних коштів. Проте зауважив, що він є державним комерційним підприємством, заснованим на державній власності та переданим в управління державного концерну “Укроборонпром”.

У своєму рішенні суд зазначив, що статутний капітал відповідача був сформований за рахунок бюджетних коштів, а факт ненадання коштів з бюджету відповідачем не доведено.

“З урахуванням цих обставин суд приходить до висновку про те, що відповідач помилково дійшов висновку про відсутність у нього статусу розпорядника коштів”, - йдеться у рішенні суду.

Стосовно інформації про заробітну плату посадових осіб, відповідач зазначив, що така інформація міститься у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції і позивач може ознайомитись із відповідними деклараціями.

Однак суд зауважив, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!