ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд знову поновив справу про перешкоджання співробітниками СБУ журналістам "Схем"

25.10.2016, 09:54

Печерський районний суд Києва зобов’язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками Служби безпеки України журналістській діяльності знімальної групи “Схем” Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Відповідне рішення суд ухвалив 17 жовтня, повідомляє Радіо Свобода.

Суд повернув матеріали кримінального провадження до Військової прокуратури Київського гарнізону для продовження досудового розслідування у кримінальному провадженні.

До цього Військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону тричі закривала кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками СБУ законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Ставалося це практично одразу після того, як журналісти виграли апеляцію, що зобов’язувала Військову прокуратуру поновити кримінальну справу.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня 2015 року співробітники СБУ затримали у Києві журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань “Схеми. Корупція в деталях” (спільний проект Радіо Свобода і “UA:Першого”). Журналістів затримали під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівню зарплат в СБУ. При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. Також у журналістів відібрали і пошкодили техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів, а голова СБУ Василь Грицак пообіцяв службове розслідування.

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності.

15 жовтня 2015 року СБУ намагалася зашкодити виходу в ефір сюжету програми “Схеми” про елітні автівки співробітників СБУ.

25 листопада 2015 року стало відомо, що працівники СБУ, які затримали знімальну групу програми антикорупційних розслідувань “Схеми. Корупція в деталях” і були тимчасово відсторонені від роботи, вже повернулися до виконання обов'язків.

23 грудня 2015 року стало відомо, що начальника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарева, який брав участь в інциденті з затриманням журналістів програми “Схеми. Корупція в деталях” Михайла Ткача і Кирила Лазаревича, звільнено із займаної посади.

5 січня 2016 року Михайло Ткач повідомив, що Військова прокуратура Київського гарнізону закрила кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу співробітників СБУ на журналістів програми “Схеми” Михайла Ткача та Кирила Лазаревича. Також журналіст повідомив, що оскаржуватиме дане рішення прокуратури в суді.

19 січня 2016 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарева, який брав участь в інциденті затримання знiмальної групи програми “Схеми”. Суд постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

У лютому 2016 року Печерський районний суд Києва відхилив скаргу щодо закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності, порушеного після нападу співробітників СБУ на знімальну групу “Схеми” 2 жовтня 2015 року.

У літку 2016 року Печерський районний суд Києва вдруге зобов'язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання 2 жовтня 2015 року співробітниками СБУ журналістам “Схем”.

Фото - Радіо Свобода

Liked the article?
Help us be even more cool!