ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд знову переніс засідання у справі журналіста Гусейнова

12.02.2018, 10:55
Фото - humanrights.org.ua

Апеляційний суд Києва 8 лютого вшосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

За інформацією Центру, прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з'являвся на жодну із шести спроб судового слухання. Фікрат Гусейнов не володіє досконало російською і не розуміє українську мову, якою суд зобов’язаний вести засідання.

Прокуратура оскаржує рішення Шевченківського райсуду Києва. Цей суд 27 жовтня 2017 року віддав журналіста на поруки депутату від “Народного фронту” Миколі Княжицькому та правозахиснику Української Гельсінської спілки з прав людини Борису Захарову.

Прокурор Віталій Каплунський повідомив, що наразі прокуратура продовжує проводити екстрадиційну перевірку. Вона має з'ясувати, чи є підстави, які унеможливлюють видачу журналіста Азербайджану. 21 грудня 2017 року Печерський райсуд Києва виніс іншу ухвалу, якою підтримав прокуратуру у продовженні такої перевірки до 20 лютого 2018 року. Цей суд також зобов’язав журналіста, зокрема, за вимогою прибувати до суду і прокурора та не полишати Київ.   

Суддя Апеляційного суду Іван Дзюбін звернув увагу прокурора на це рішення Печерського райсуду стосовно зобов'язань для Фікрата Гусейнова. За його словами, ухвала Шевченківського райсуду перестала діяти.

На це Віталій Каплунський повідомив, що його керівник Дмитро Чібісов тільки з 12 лютого повертається з відпустки, а без нього не можна сформувати позицію стосовно подальшої долі апеляційної скарги.

Наступне засідання відбудеться 13 лютого о 9:30. Справу слухатимуть судді В’ячеслав Дзюбін, Валерій Лашевич та Тетяна Росік.  

Як повідомляв ІМІ, 20 грудня 2017 року Апеляційний суд Києва переніс на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області щодо звільнення на поруки азербайджанського журналіста, громадянина Нідерландів Фікрата Гусейнова, заарештованого на вимогу влади Азербайджану.

14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”.

У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний західФікрату Гусейнову у вигляді 18 діб арешту.

23 жовтня 2017 року захист Фікрата Гусейнова подав апеляційну скаргу на рішення Бориспільського міськрайонного суду про тримання журналіста під вартою протягом 18 днів.

27 жовтня 2017 року Апеляційний суд Київської області відпустив на поруки народному депутату Миколі Княжицькому журналіста Фікрата Гусейнова.

30 листопада 2017 року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 20 грудня, у якій прокуратура Київської області хоче скасувати звільнення на поруки Фікрата Гусейнова.

Фікрат Гусейнов в Азербайджані був співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, у результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця у Нідерландах, і наразі він громадянин цієї країни.  

Фікрат Гусейнов співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Liked the article?
Help us be even more cool!