ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Запоріжжя засудив нападника на журналістів 24 каналу до трьох місяців арешту

14.11.2018, 12:36

Заводський районний суд м. Запоріжжя ухвалив три місяці арешту та 68 211,06 грн відшкодування матеріальних збитків представнику охорони держпідприємства “Кремнійполімер” за незаконне вилучення техзасобів у журналіста 24 каналу. Таке рішення суд ухвалив 7 листопада 2018 року, повідомляється на сайті Судової влади України.

Чоловіка обвинувачували у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України (незаконному вилученні технічних засобів, якими користується журналіст у зв’язку зі своєю професійною діяльністю).

Так, згідно з вироком суду, 15 лютого 2018 року приблизно об 11:30 працівники телеканалу новин “24” журналіст К. та телеоператор М., перебуваючи поблизу прохідної ЗДП “Кремнійполімер”, діючи законно, почали відеозйомку сюжету. Відзнявши необхідну інформацію, журналіст К. та асистент телеоператора Д. сіли у свій автомобіль, розташований поряд із прохідною вказаного заводу.

Приблизно о 12:00 до автомобіля працівників телеканалу новин “24”, у якому перебували К. та Д. підійшов Х. та попрохав покинути територію автостоянки заводу. На що К. представився журналістом каналу “24”, пояснивши, що вони проводять зйомку репортажу.

“Обвинувачений Х., маючи умисел на незаконне вилучення технічних засобів, якими користується журналіст у зв'язку зі своєю професійною діяльністю, достовірно знаючи, що К. є журналістом, який знімає відеорепортаж, діючи умисно, з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, почав вимагати від них покинути територію, розташовану біля заводу, після чого рукою схопив відеокамеру Panasonic, яка знаходилась в руках К. та потягнув її на себе, чим спричинив ушкодження, а саме відламав кріплення панелі LED та розірвав дріт навушників. Далі, продовжуючи свій злочинний умисел, забрав з заднього сидіння автомобілю радіомікрофон Sennheiser Е835 та акумуляторну батарею Extra NP-F730, тим самим незаконно вилучив технічні засоби ПАТ “Телерадіокомпанія “Люкс”, якими К. користувався у зв’язку із своєю професійною діяльністю”, – йдеться у вироку суду.

Обвинувачений свою провину та розмір цивільного позову не визнав у повному обсязі. Він заявив, що нікому не погрожував, ні за ким не бігав, до камери не торкався, а журналісти залишили на землі мікрофон та акумуляторну батарею.

“Зробив припущення, що камера могла бути пошкоджена чоловіком, під час виходу з ним з автомобіля. Нічого протиправного у своїх діях не вбачає”, – йдеться у вироку.

Надалі обвинувачений змінив свою позицію, частково визнавши свою провину, пояснивши, що “він міг накричати на потерпілого та таким чином налякати його, від чого той міг впустити камеру, яка була в його руках, відеокамери він особисто не торкався, те, що потерпілий був журналістом, він не знав”.

“Враховано особу обвинуваченого, його ставлення до встановлених обставин справи, позицію прокурора та представника потерпілого, негативну наявну практику в країні щодо порушень прав журналістів та системну безкарність за це, суд дійшов висновку про доцільність призначення покарання Х. в межах санкції інкримінованої статті обвинувачення у вигляді арешту”, – йдеться у вироку суду.

Вирок суду ще не набрав чинності.

Як повідомляв ІМІ, 15 лютого 2018 року в Запоріжжі представник охорони державного підприємства “Кремнійполімер” зламав камеру журналістам 24 каналу, намагаючись її відібрати.

За цим фактом Заводський відділ поліції Запоріжжя відкрив кримінальне провадження за 171-ю статтею Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!