ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд виправдав коментатора видання “Полтавщина”, якого звинувачували в сепаратизмі

10.08.2020, 16:34
Фото – inyoutube.net
Фото – inyoutube.net

7 серпня Октябрський районний суд Полтави визнав невинуватим та виправдав громадянина М., обвинуваченого в закликах до зміни меж території України в дописах на сайті інтернет-видання “Полтавщина”, повідомляє “Полтавщина”.

Як пише видання, у 2018 році обласна СБУ обвинуватила коментатора “Полтавщини” з нікнеймом Мишко за ч. 1 ст.110 КК України (“Заклики до зміни меж території України”). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Обвинувачений полтавець був постійним коментатором сайту з 2010 року. Його перший акаунт був “Мишко”. Після його блокування він зареєстрував ще кількасот різних нікнеймів, більшість із яких наразі теж забанено. У своїх коментарях він не приховував проросійських поглядів та нерідко зневажливо висловлювався щодо питань української державності.

Так, у матеріалах кримінального провадження йдеться:

“...У період з лютого 2014 року по лютий 2017 року розміщував на сайті інтернет-видання “Полтавщина” під мережевим псевдонімом Мишка текстові матеріали антиукраїнського, сепаратистського характеру, які містять у собі заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України…” 

Своє обвинувачення правоохоронці намагалися побудувати на трьох коментарях Мишка. Правоохоронці передали текст на дослідження в Харківський науковий інститут ім. Бокаріуса.

Коментар №1. У статті від 16 березня 2014 року про проведення марафону єдності у Миргороді Мишко “залишив такий коментар: “Хохлы. Помянем крым! Не чокаясь )))”.

Висновок експертизи: заклик про територіальні зміни, а саме про те, щоб українці визнали АР Крим територією Росії.

Коментар №2. “Предлагаю провести референдум на тему федерализации России с дальнейшим присоединением Российской Федерации к Полтавской области!!! )))))))”, – йдеться в коментарі Мишка 27 березня 2014 року під статтею про те, що СБУ розбирається із закликами в інтернеті провести референдум щодо федералізації України.

Висновок експертизи: текст у формі заклику, в об’єктивному змісті якого йдеться про територіальні зміни, а саме провести референдум для приєднання “Російської Федерації до Полтавської області”.

Коментар №3. Під публікацією 2015 року, про збереження Кобеляцького району після децентралізації Мишко залишив такий коментар: “Свабоду Кабылякам! Кабыляцкая народная республика! КНР! )))))))”.

Висновок експертизи: заклик про територіальні зміни, а саме надати свободу Кобилякам і створити на території Кобиляцького району Полтавської області “Кобиляцьку народну республіку”.

7 серпня 2020 року Октябрський районний суд виправдав Мишка та роз’яснив на офіційному сайті, що дописи громадянина М. – це сатира, а жартівливі коментарі не є приводом садити людей до в’язниці. 

“Суд вважав недоведеним поза розумним сумнівом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110 КК України, позаяк інкриміновані М. висловлювання не містили фактичних даних, а були особистісними оціночними судженнями, думками та переконаннями, у сатиричній формі, із застосуванням мовних засобів щодо подій, які відбуваються в державі, де він проживає та громадянином якої являється. Такі оціночні судження, відповідно до вимог закону, не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості”, – зазначає суд.

Крім того, суд порівняв спроби СБУ посадити за ґрати Мишка з полюванням НКВС на людей за антирадянську агітацію: 

“Принагідно слід вказати, що зареєстрований у Верховній раді 24.02.2015 законопроект № 2225 про кримінальну відповідальність за критику влади був відкликаний як недосконалий. Аналогічна за змістом норма існувала в Кримінальному кодексі колишнього СРСР 1922 року та передбачала тривалі строки таборів за “антирадянську агітацію і пропаганду”, була характерною для тоталітарної держави. Наразі законодавцем відхилено також кримінальну карність “екстремістської діяльності та наклепу”, яка вводилася так званими “диктаторськими законами” 16 січня 2014 року”.

Редакція “Полтавщини” зазначає, що погоджується з позицією суду, втім розбанювати Мишка не планує, оскільки він неодноразово порушував правила сайту. 

Liked the article?
Help us be even more cool!