ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд виправдав чоловіка, який погрожував журналісту пістолетом

18.11.2020, 17:01
Фото – скриншот з відео Андрія Пилиповича
Фото – скриншот з відео Андрія Пилиповича

Новокаховський міський суд Херсонської області виправдав чоловіка, обвинуваченого в погрозі вбивством і насильством щодо журналіста.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 11 листопада.

Інцидент трапився у вересні 2019 року, коли журналіст приїхав знімати репортаж про забудову торговельного кіоску.

Обвинувачений працював бригадиром будівельників. У післяобідню пору він приїхав на об’єкт, де зустрів двох незнайомців, один з яких потерпілий. Побачивши чоловіка, ті вигукнули: “О, ще один будівельник!” На запитання, що вони тут роблять, незнайомці начебто почали грубіянити, кричати “Відійди!”, а потерпілий став його штовхати, нецензурно лаятись, а потім ще й ударив рукою в обличчя. Обурившись, будівельник повернувся до свого автомобіля та взяв для самозахисту пістолет онука, яким той грався напередодні під час відпочинку їхньої сім’ї на природі. Не з’ясувавши, хто ці люди, будівельник сів у свій автомобіль та поїхав. У суді чоловік запевняв, про те, що потерпілий є журналістом він узагалі не знав, бейджа не бачив, постраждалий посвідчення не показував.

Потерпілий під час допиту в суді засвідчив, що працює позаштатним журналістом новокаховських газет “Час” та “Дніпровський проспект”. Того дня на прохання жителів міста він прийшов на місце будівництва і разом із товаришем за власною ініціативою, не маючи редакційного завдання, знімав відеорепортаж для Youtube і місцевої газети, оскільки аналогічні випадки зведення магазинів у недозволених місцях не перший випадок у Новій Каховці. Коли обвинувачений приїхав на об’єкт, то потрапив “до кадру”, а тому він сказав йому не заважати, у відповідь на що обвинувачений спрямував на них пістолет зі словами: “Вас потрібно постріляти”. Щоб захиститися, журналіст ударив обвинуваченого в обличчя, після чого вони ще посперечалися, чоловік сів у свій автомобіль та поїхав.

Потерпілий визнав, що обвинувачений, мабуть, не знав, що спілкується з журналістом, а вважав його одним з місцевих мешканців або звичайним блогером, оскільки він йому не відрекомендувався, журналістське посвідчення не показував, бейджа на одежі не мав, а знімання репортажу проводив на мобільний телефон, закріплений на штативі.

Свідок, який допомагав журналісту записувати сюжет, також розповів, що потерпілий не мав бейджа, не показував посвідчення і журналістом обвинуваченому не представлявся.

Обставини підтверджується і відеозаписом події, який надав сам журналіст.

Відповідно до висновку експерта, вилучений револьвер марки “Safari РФ 431” не є вогнепальною зброєю.

Суд визнав злочин недоведеним, тому що обвинувачений не знав, що потерпілий є журналістом.

Пояснення потерпілого, що будівельник гіпотетично міг його знати, оскільки, можливо, раніше бачив його репортажі та публікації в газетах, інтернеті, є тільки припущенням, яке жодним доказом не підтверджується. Суд зазначив, що сама по собі належність особи до журналістської професії не означає обов’язкового впізнавання її з боку всіх інших.

Суд виправдав чоловіка за відсутністю в його діях складу злочину.

Як повідомляв ІМІ, 26 вересня 2019 року у місті Нова Каховка (Херсонська область) будівельник погрожував пістолетом журналісту Андрію Пилиповичу під час знімання сюжету.

29 вересня 2019 року слідчий Новокаховського відділу поліції вручив нападнику підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

У поліції повідомили, що правопорушнику загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на цей самий строк.

Liked the article?
Help us be even more cool!