ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Росії заборонив чотири відео Associated Press про війну в Чечні

28.12.2020, 10:45
Фото – netfreedom.org.ua
Фото – netfreedom.org.ua

У Росії Нальчикський міський суд заборонив чотири архівних відео інформагентства Associated Press про чеченську війну, у яких російська прокуратура знайшла “пропаганду жорстокості”. Про це повідомляє “МБХ медіа”.

У рішеннях суду йдеться, що відео “сприяють вчиненню протиправних дій” і можуть спричинити “негативні соціальні, економічні та інші наслідки”. Крім того, на думку суду, ролики “порушують інтереси суспільства” Росії і права невизначеного кола осіб, зокрема “право громадян на гарантоване Конституцією життя в правовій державі”.

Усі рішення суддя Тембот Сохроков ухвалив 14 грудня, з карток справ прибрано згадки про позивача і відповідача. У текстах рішень зазначено, що позови про визнання інформації забороненою до суду подвав прокурор міста Нальчик.

До списку заборонених потрапив ролик Associated Press, на якому зафільмовано військовополонених російської армії. Так, на відео командир загону 22-ї окремої гвардійської бригади спецпризначення ГРУ майор Ігор Морозов розповідає про умови утримання.

“Нехай приїжджають до нас як друзі, коли все скінчиться”, – прокоментував полон начальник департаменту державної безпеки Ічкерії Абу Мовсаєв. Доступ до відеоролика на YouTube поки не обмежений, на ньому майже 2 млн переглядів.

Також суд заборонив відео, що показує побут чеченських військ і місцевих жителів під час штурму Грозного в січні 1995 року. “Це війна за свободу”, – каже англійською один з чеченських солдатів.

В іншому забороненому ролику показано російські війська: танки входять у Грозненський район, солдати розміновують територію.

Наприкінці відео показано бомбардування станиці Першотравнева в грудні 1994 року, видно вбитих і поранених. Відео доступне як на YouTube, так і на сайті інформагентства.

Єдине відео, доступ до якого вже обмежено, – кадри бомбардувань Грозного 2000 року, де польовий командир Хізір Хачукаєв розповідає про втрати серед російських військ.

Відео недоступне на YouTube для глядачів з Росії, до блокування воно набрало мільйон переглядів. Водночас на сайті Associated Press відкрито доступ до анотації ролика.

Liked the article?
Help us be even more cool!