ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд ув’язнив на 10 років Мангера та Левіна в справі про вбивство Катерини Гандзюк

26.06.2023, 12:40
Фото – Еспресо
Фото – Еспресо

Дніпровський районний суд Києва 26 червня ухвалив вирок у справі вбивства відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Підозрюваних Владислава Мангера та Олексія Левіна засуджено до 10 років позбавлення волі з урахуванням попереднього ув'язнення, повідомляє hromadske та Суспільне.

Суд над ексголовою Херсонської облради Владиславом Мангером та помічником депутата облради Олексієм Левіним тривав понад три роки. Мангера обвинувачують у замовленні нападу, а Левін, за даними слідства, стежив за Гандзюк і організував напад на активістку.

Також суд задовольнив цивільний позов про компенсацію моральної шкоди на 15 мільйонів гривень. З них по 5 млн отримали батько та мати Катерини.

Призначити по 10 років позбавлення для обвинувачених просив прокурор Андрій Синюк.

Мангер та Левін заперечують свою провину.

Нагадаємо, Катерина Гандзюк – громадська діячка, колишня радниця міського голови Херсона, виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради.

31 липня 2018 року Катерину Гандзюк облили кислотою. З опіками її доправили в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла в київській лікарні від розриву тромбу. Їй було 34 роки.

Правоохоронці встановили підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Це Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від трьох до шести з половиною років в'язниці. Підозрюваними співорганізаторами злочину є експомічник нардепа Паламарчука Ігор Павловський та радник голови Херсонської облради Олексій Левін, а замовником – голова Херсонської облради Владислав Мангер. Перед нападом Левіна і Мангера Гандзюк звинуватила в причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу.

Павловського в жовтні 2020 року його засудили умовно. Його визнали винним у замовчуванні фактів щодо нападу на Гандзюк. На допиті Павловський сказав, що за нападом стоять Мангер та його радник Левін, оскільки Гандзюк "забагато гавкала".

Левін переховувався від слідства за кордоном. Його затримали в Болгарії 24 січня 2020 року. Болгарські правоохоронці повідомили, що ідентифікували Левіна за відбитками пальців, адже підозрюваний змінив зовнішність. Інтерпол передав Левіна в Україну, урешті його взяли під варту. За даними слідства, він стежив за Гандзюк і організував напад на активістку.

Мангера в червні 2020-го взяли під варту. Його обвинувачують у замовленні нападу на Гандзюк.

Друзі та родичі Катерини Гандзюк вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Левіну.

Liked the article?
Help us be even more cool!