ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Німеччині зобов'язав Facebook надати спадкоємцям доступ до сторінки померлої користувачки

10.09.2020, 11:10
Фото – guide-high-tech.com
Фото – guide-high-tech.com

Федеральний верховний суд Німеччини зобов'язав Facebook надати спадкоємцям доступ до сторінки померлої користувачки. 

Таке рішення суд ухвалив днями, вирішивши, що інтереси спадкоємців померлої мають більшу вагу, ніж захист даних третіх осіб, повідомляє DW.

Цифровий спадок померлої людини, так само як і її статки чи нерухомість, належить її спадкоємцям, такого висновку Федеральний верховний суд дійшов ще 2018 року в суперечці між батьками померлої у 2012 році 15-річної дівчини та соціальною мережею Facebook. У такий спосіб батьки хотіли з'ясувати причини її самогубства.

Днями суд постановив, що просто передати PDF-документ із даними з акаунту померлої користувачки спадкоємцям не досить, а замість цього вони мають отримати доступ до заблокованої сторінки їхньої доньки.

За словами адвоката батьків померлої Крістліба Клаґеса, Facebook поки що передав їм лише USB-флешку з величезним за обсягом PDF-документом, зміст якого не був жодним чином структурований. Натомість у соцмережі тоді заявляли, що виконали попереднє рішення суду, передавши батькам померлої близько 14 тисяч сторінок даних. “Ми співчуваємо разом з родиною. Після рішення Федерального верховного суду ми передали родині інформацію з акаунту їхньої померлої доньки, включно зі всіма повідомленнями, фото та постами”, – повідомили у Facebook.

“Ми з цим миритися не хотіли. Чому батькам не можна подивитися на все це самим?” – сказав адвокат Клаґес у розмові з медіакомпанією SWR. Тож родина розпочала новий судовий процес із вимогою надати їй доступ до сторінки дочки, щоб у такий спосіб знайти вказівки на те, чи могла дівчина вчинити самогубство. Адже соцмережа перевела її сторінку в так званий пам'ятний статус після повідомлення анонімного користувача про смерть, перетворивши акаунт на своєрідний цифровий надгробок. Через це побачити сторінку в її попередньому вигляді батьки вже не могли.

Верховний суд Німеччини ухвалив уже друге рішення в суперечці батьків померлої дівчини з Facebook

Ухвалюючи рішення про надання батькам доступу до сторінки доньки у Facebook, німецькі судді відкинули аргумент представників соцмережі про те, що батьки в такий спосіб можуть активно використовувати акаунт померлої. Як зазначено в рішенні Федерального верховного суду, немає нічого, що б указувало на те, що батьки мають подібний намір.

Іще під час першої судової епопеї Facebook аргументував свою відмову ділитися з батьками деякими даними з акаунту померлої, зокрема, й тим, що вони стосуються також інших людей. Адже, приміром, співрозмовники дівчини в чаті виходили з того, що їхнє листування читатиме лише вона, тож якщо його тепер читатиме хтось третій, це порушить їхнє право на захист персональних даних.

Коли батьки померлої розпочали вже другу судову тяганину з Facebook, аргумент захисту даних третіх осіб спрацював: суд нижчої інстанції дозволив соцмережі не надавати батькам доступу до приватного листування доньки. Однак Федеральний верховний суд вирішив, що інтереси спадкоємців померлої мають більшу вагу, ніж захист даних третіх осіб. Рішення цього суду оскаржити не можна.

Liked the article?
Help us be even more cool!