ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві через карантин обмежив допуск журналістів на засідання

23.06.2020, 17:00
Фото – alo-advokat.com.ua/
Фото – alo-advokat.com.ua/

Київський апеляційний суд обмежив допуск журналістів та вільних слухачів на судові засідання через “карантинні обмеження” та 23 червня не пустив на засідання засновницю порталу “Судовий репортер” Ірину Салій. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посилання на Ірину Салій.

На засіданні суд мав розглянути апеляцію в справі Андрія Портнова. 

“Це дуже цікаво, оскільки в нас ще ніхто не скасовував публічність судового процесу. Думаю, що обмеження не те саме, що заборона. Бо коли в людини нормальна температура і маска, і зал дозволяє розмістити присутніх із дотриманням дистанції... Тим більше що в деякі засідання я приходжу єдиним слухачем. Фактично зараз суди починають практикувати свавільну практику недопуску на засідання, що є абсолютно незаконним”, – сказала Салій.

Пресслужба Київського апеляційного суду підтвердила виданню, що журналістів через “карантинні обмеження” не пускають на засідання, на них присутні лише учасники слухань.

“Є внутрішній документ – це наказ голови суду від 17 березня, який видано на основі постанови Кабінету Міністрів, також було рішення Ради суддів. Ми врахували всі ці обмеження. Цей наказ не має терміну дії, бо в ньому прописано – усі карантинні заходи, запроваджені в суді, діють до прийняття рішення Кабінетом Міністрів про завершення карантину. Тому в нас продовжують діяти обмежувальні заходи. Проте на найбільш резонансні справи діють певні виключення”, – сказали в Київському апеляційному суді.

Як зазначила пресслужба суду, в резонансних справах проводять онлайн-трансляції, на них також допускають журналістів. Зокрема, винятком були справи колишніх президентів Віктора Януковича та Петра Порошенка. Справа Сергія Стерненка також буде винятком, розгляд апеляції на домашній арешт активіста має відбутися 26 червня.

Медіаюрист Інститут масової інформації Алі Сафаров сказав, що недопуск журналістів на засідання порушує вимоги статті про перешкоджання, проте в умовах карантину необхідно зважати, як це виписано в документі. 

“Сенс у тому, що вони обмежують відвідування і це підпадає. А обмеження відвідування – як саме вони будуть обмежуватися – це вони вже будуть вирішувати, бо в законодавстві такого немає. Якщо в них у цьому документі прямо передбачено, що вони визначають резонансні й нерезонансні справи – тоді так. Якщо в них нічого такого не зазначено, а вони зараз у ручному режимі це роблять, – тоді це не відповідає вимогам законодавства України”, – пояснив він.

Раніше ІМІ повідомляв, що зафіксував 31 порушення свободи слова, пов'язане з дією карантину, оголошеного в Україні 12 березня через пандемію коронавірусу.

Liked the article?
Help us be even more cool!