ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Чернігові заборонив журналістам аудіофіксацію відкритого засідання

15.09.2023, 14:15
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

Суддя Деснянського районного суду міста Чернігова Тетяна Рощина заборонила 14 вересня журналістам редакцій Суспільне.Чернігів та 0462 проводити аудіо-, а також фото- і відеофіксацію відкритого засідання в справі вибуху під час благодійного ярмарку на Валу в Чернігові, що стався 3 вересня 2022 року.

Про це журналісти видань повідомили представнику ІМІ в Чернігівській області.

Як розповів журналіст видання 0462 Сєргєй Карась, перед початком засідання вони разом із Суспільним подали клопотання на дозвіл фіксувати судовий процес. Проте суд вирішив задовольнити клопотання тільки частково. На цьому засіданні суд мав заслуховувати свідків. 

“Нам не дозволили фіксувати на відео та аудіо покази свідків. Також не можна було фотографувати обвинувачуваних, адже вони є чинними військовослужбовцями. Суддя мотивувала своє рішення тим, що інші свідки, які почитають чи подивляться покази, можуть змінити в кінцевому результаті свої і це може вплинути на об’єктивність рішення суду. У свою чергу таке рішення судді вплинуло на об’єктивний збір інформації. Через те що на засіданні заслуховували лише покази свідків, то фактично не було з чого робити матеріал”, – зазначив журналіст.

Журналістка Суспільного.Чернігів Анастасія Лоза, яка була присутня на засіданні, зазначила, що з таким рішенням суду раніше не стикалася.

“Суддя нам дозволила робити нотатки під час допиту свідків, але чи можна ці нотатки використовувати у своєму матеріалі, я не знаю. Часткове задоволення нашого клопотання суддя аргументувала, посилаючись на норми КПК, але не вказала, на які саме. Лише додала, що оприлюднення показів свідків може істотно зашкодити в майбутніх свідченнях інших свідків. Також на засіданні були присутні військовослужбовці, і всі сторони клопотали за заборону їх знімати, і це зрозуміло”, – розповіла Лоза.

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що на відкритому засіданні присутні можуть вільно робити нотатки та вести аудіозапис на портативні пристрої, що визначено частиною 6 статті 27 Кримінально процесуального кодексу України.

“На фото-, відеознімання, трансляцію засідання вже потрібен дозвіл суду. Можливо, тут спрацював аспект того, що не завжди можна простежити, що людина робить запис на диктофон, а не аудіотрансляцію із судової зали. Не відкидаю, що в цьому аспекті доведеться вносити якісь зміни в процесуальні кодекси. Щодо допиту свідків, то, звісно, існують вимоги щодо того, аби поки що недопитані свідки не дізналися зміст показів уже допитаних. Для цього бажано проводити допит усіх в один день”, – прокоментував Головенко.

Нагадаємо, 3 вересня 2022 року під час благодійного ярмарку “Північний шарварок” на території Валу в Чернігові пролунав вибух. Однією з локацій була виставка боєприпасів – спрацював ручний протитанковий гранатомет, що був експонатом на виставці. В результаті травмувалося вісім дітей та семеро дорослих.

Обвинуваченими є двоє військових, яким загрожує позбавлення волі на строк до трьох років і компенсація матеріальної та моральної шкоди на більш ніж два з половиною мільйони гривень.

Павло Пущенко, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!