ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Білорусі оштрафував журналістів "Белсату" за стрім з пікету на підтримку Лукашенка

19.06.2020, 13:01
Дмитро Міцкевич і Сергій Ковальов на суді в Гродно. Фото – Василь Молчанов / Belsat.eu
Дмитро Міцкевич і Сергій Ковальов на суді в Гродно. Фото – Василь Молчанов / Belsat.eu

Суд міста Гродно (Білорусь) 18 червня оштрафував журналістів незалежного телеканалу “Белсат” Дмитра Міцкевича та Сергія Ковальова, які були затримані за стрім з пікету на підтримку Олександра Лукашенка. Про це повідомляється на сайті телеканалу.

Згідно з рішенням суду, журналісти були визнані винними за ч. 2 ст. 22.9 (“Незаконне виготовлення та розповсюдження продукції ЗМІ”) і дістали штрафи на загальну суму 2025 рублів.

Журналісти своєї провини не визнали, а також спростовували факт “незаконного виготовлення та поширення інформації”. За словами журналістів, трансляція йшла на YouTube, який не має в Білорусі жодних реєстрацій і мати не повинен. Після ж відео з відеохостингу може взяти й використовувати хто завгодно.

Як представник УВС Ленінського району на засіданні був присутній капітан Олексій Войтешко, як свідки – два дільничних інспектори: Ігор Дорош і Андрій Гаврилюк, які бачили журналістів на пікеті.

Під час судового засідання виникли також питання щодо ідентифікації журналістів: Дмитро Міцкевич був у кадрі з мікрофоном, оскільки вів стрім, а як визначити оператора?

“Ви були ідентифіковані за допомогою затримання!” – заявив капітан Войтешко Сергію Ковальову.

Водночас, повідомляє канал, суд проігнорував зауваження підсудних про те, що люди, які їх затримували, взагалі не назвалися, не мали на собі форми або знаків розрізнення, не пояснили, куди їх везуть, а також відмовили в праві зв'язатися з адвокатом або юристом.

У результаті суд ухвалив рішення оштрафувати журналістів. Раніше відібрані телефони журналістам пообіцяли повернути, а камеру і різні технічні пристрої – ні. Вони підлягають конфіскації. 

Журналісти оскаржуватимуть ухвалений судом вирок.

Нагадаємо, 10 червня в Гродно Сергій Ковальов та Дмитро Міцкевич були затримані після стріму з пікету зі збору підписів на підтримку Лукашенка. На журналістів тоді склали протоколи, забрали техніку та телефони, після чого відпустили.

Liked the article?
Help us be even more cool!