ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд РФ залишив чинним вирок журналісту Аметову – його відправлять до колонії на 11 років

Російський Апеляційний військовий суд у Власисі залишив чинним вирок громадянському журналістові з Криму Ернесу Аметову, якого засудили до 11 років позбавлення волі.

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

Його дружина Елеонора Аметова вважає вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх одновірців.

"Ернес – вірянин. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: "Отже, сидітимеш з усіма", – розповіла вона.

"Суд мені більше нагадав конвеєр із закривання кришок консервів – настільки бездоганний і лячно швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закривають чергову консерву. [Для суду це] нічого особистого, просто бізнес", – наголосив сам Аметов.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня 2017 року співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали та згодом заарештували Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. Усі вони учасники організації "Кримська солідарність" – об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, що зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів.

Едема Смаїлова та координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва затримали та заарештували пізніше – 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", що заборонена у 2003 році в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов та Мемет Белялов звинувачуються в "організації діяльності терористичної організації" (частина 1 статті 205.5 Кримінального кодексу РФ). Покарання передбачає від 15 років колонії до довічного ув'язнення.

Інші п'ятеро звинувачуються в участі в терористичній організації (частина 2 тієї ж статті 205.5 КК РФ) з можливим покаранням від 10 до 15 років ув'язнення. Всім вісьмом також ставиться в провину приготування до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК РФ).

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

29 грудня 2022 року російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону за підсумками повторного розгляду справи щодо громадянського журналіста Ернеса Аметова засудив обвинуваченого до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!