ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд продовжив арешт Коцаби до 25 січня

26.11.2015, 14:43

Івано-Франківський міський суд продовжив до 25 січня 2016 року запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Таке рішення суд ухвалив 26 листопада на свомєу засіданні, повідомляє Радіо Свобода.

На сьогоднішньому судовому засіданні заслухали лише двох свідків. Загалом з 58 свідків за одинадцять засідань вже допитали 37.

Коцаба під час судового засідання назвав «клоунадою», «свідомим затягуванням судового процесу», «очорненням самого принципу правосуддя» те, що на місяць допитують по два-три свідки.

Прокурор просив продовжити тримання Коцаби під вартою, зважаючи на серйозність звинувачень, які йому інкримінують.

Адвокат Тетяна Монтян просила суд скасувати запобіжний захід. За її словами, «частина 5 статті 176 КПК України не передбачає ніяких альтернативних заходів, тим не менше вона суперечить практиці Європейського суду, яка забороняє тримати людей під вартою, виходячи виключно з тяжкості звинувачення, яке пред’являється».

Перед початком судового засідання Коцаба заявив журналістам, що вважає себе політичним в’язнем, а правосуддя – вибірковим.

«Мене дійсно хочуть морально зламати. Я тримаюсь з усіх сил. Я надіюсь, що я вийду живим з тюрми і зроблю все, щоб доказати, що у мене чесне ім’я і що я боровся за правду», – сказав підсудний.

Наступне судове засідання відбудеться 11 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 7 лютого СБУ затримала Руслана Коцабу у його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінують ч.1 статті 111 (державна зрада) та ч.1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України.

17 січня Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в'язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем совісті й закликала його звільнити.

На фото - Руслан Коцаба в суді, 26 листопада 2015 року. Фото - Радіо Свобода

Liked the article?
Help us be even more cool!