ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд перерахував Пукачу термін ув'язнення за "законом Савченко" - ЗМІ

11.01.2018, 10:54

Суд перерахував за “законом Савченко” (закон про зарахування 1 дня попереднього ув'язнення як 2 днів у строк основного покарання) строк вироку для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це йдеться в рішенні суду, що набуло чинності 15 грудня 2017 року, повідомляють Українські новини.

Клопотання про перерахування строку подав адвокат Пукача.

У матеріалах суду зазначається, що підсудний перебував у слідчому ізоляторі з 21 липня 2009 року по 6 січня 2016 року, тобто близько 6,5 років.

Суд наголосив, що протягом відбування довічного позбавлення волі законодавством установлено конкретні тимчасові показники, закінчення яких міняє правовий статус засудженого.

Зокрема, йдеться про виникнення в засудженого права на подачу клопотання про помилування після відбуття ним не менше 20 років призначеного покарання.

Крім того, відповідно до частини 2 статті 87 Кримінального кодексу, актом помилування може бути здійснено заміну засудженому призначеного судом покарання у вигляді довічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше 25 років.

Суд задовольнив клопотання й перерахував 6,5 років попереднього ув'язнення як 13 років основного покарання Пукачу.

Таким чином, станом на 10 січня 2017 року засуджений відбув уже більше 14 років тюремного ув'язнення.

Як розповів виданню Цензор.НЕТ журналіст Олексій Подольський, який є потерпілим у справі Гонгадзе, рішення про перерахунок терміну з другого разу схвалив Чортківський райсуд Тернопільської області. Раніше цей суд, а також Шевченківський та Печерський райсуди Києва, не задовольняли відповідне прохання.

За словами Подольського, прокуратура підтримала клопотання адвокатів Пукача про перерахунок терміну його перебування в СІЗО за “законом Савченко”, щоб той не назвав другого Президента України Леоніда Кучму замовником вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

“Не випадково це нікому не відомий суд! Йде торгівля з Пукачем давно. Його шантажують. Торгуються. Його хочуть випустити на свободу, а він у відповідь повинен відмовитися від показань на Кучму. І торгується з Пукачем генпрокурор Луценко”, – стверджує Подольський.

За версією журналіста, мета ГПУ наступа: Пукач не називатиме Кучму замовником викрадення і вбивства Гонгадзе, а його довічне ув'язнення в касаційній інстанції замінять 15-річним терміном.

“Я не знаю, чи змінив Пукач свої показання. Але не здивуюся, якщо Пукач перестане вказувати на Кучму і за це вийде на свободу. Адже з рішення Чортківського суду виходить, що він відсидів уже 14 років. Якщо зараз у касації доб'ються, що йому довічний термін замінять на 15 років в'язниці, то він незабаром вийде”, – пояснив Подольський.

Як повідомляв ІМІ, Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Разом з тим замовники цього вбивства досі не встановлені. Захист Пукача оскаржив рішення суду.

6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним вирок про довічне тюремне ув’язнення для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

6 лютого 2016 року захист Олексія Пукача оскаржив у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ вирок своєму підзахисному до довічного тюремного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

22 березня 2016 року в Києві на Подолі поховали Георгія Гонгадзе. Могила розташована на території церкви Миколи Чудотворця Набережного. Усі 16 років тіло Георгія зберігалося у центральному морзі Києва.

16 червня 2016 року Олексій Пукач був етапований для відбування покарання в Чортківську колонію в Тернопільській області №26, де він утримується в секторі максимального рівня безпеки для засуджених до довічного покарання.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді адвокати Олексія Пукача попросили замінити його довічний термін на 15 років в’язниці.

31 травня 2017 року Вищий спеціалізований суд України відсторонив багаторічного адвоката Мирослави Гонгадзе Валентину Теличенко від права представляти інтереси журналістки в судовому процесі у справі касаційного провадження за обвинуваченням екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача у вбивстві Георгія Гонгадзе.

1 червня 2017 року Валентина Теличенко заявила, що рішення Вищого спеціалізованого суду України щодо її відсторонення від справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе є незаконним.

Liked the article?
Help us be even more cool!