ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд переніс засідання у справі арештованого узбецького журналіста на 19 жовтня

09.10.2017, 15:20
Фото - Фейсбук Нарзулло Охунжонов

В Апеляційному суді м.Києва не відбувся призначений на 9 жовтня розгляд скарги на тримання під вартою узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова, який шукає притулку в Україні через переслідування в Узбекистані. Засідання перенесено на 19 жовтня. Про це повідомив координатор проекту “Без кордонів” Максим Буткевич, повідомляється на сайті Центру інформації про права людини.

За його словами, офіційна причина перенесення засідання - матеріали справи не були доставлені до суду.

Водночас правозахисник звернув увагу, що перебування у СІЗО вже позначилося на здоров'ї Нарзулло Охунжонова. Його проблеми із зором значно посилилися: наразі він майже не бачить на одне око, і дедалі гірше бачить на інше.

“Медичної допомоги, якої він потребує, у СІЗО йому так і не надали”, - наголосив Буткевич.

Він додав, що захист журналіста просить обрати для нього запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі.

Крім того, правозахисники звернулись до прокуратури із закликом не екстрадувати Нарзулло Охунжонова до Узбекистану, який оголосив журналіста в міжнародний розшук. Адже Охунжонов піддається серйозному ризику бути засудженим за роботу в Узбекистані, де журналістів переслідують за статті з критикою на адресу влади.

Нагадаємо, 20 вересня в аеропорту “Київ” (колишня назва “Жуляни”) був затриманий громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми.

25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні.

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім'єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував "авторитарну владу Узбекистану", його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокампанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту у 2016 році Охунджонов вирішив покинути Туреччину.

Liked the article?
Help us be even more cool!