ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Києва перешкоджає львівській агенції у доступі до інформації

27.04.2017, 14:24

Журналісти ІА “Дивись.info” з лютого не можуть отримати копію ухвали Деснянського районного суду м. Києва. Про це представниці ІМІ повідомила головна редакторка агенції Валерія Дубова.

За її словами, 28 лютого журналісти агенції подали запит до Деснянського районного суду м. Києва з проханням надати копію судової ухвали у справі продажу пакету акцій ВАТ “Львівський автобусний завод”.

Валерія Дубова зазначає, що цього документу немає в держреєстрі, але на нього посилаються в інших ухвалах. Натомість у суді відповіли, що згідно зі статтею 222 ЦПК України передбачено видачу копій рішень особам, які брали участь у справі, а з запиту неможливо встановити, яким чином судове рішення стосується заявника.

Журналісти 27 березня подали повторний запит з обґрунтуванням і повторним проханням надати інформацію.

24 квітня з суду надійшла відповідь - на запит не можуть відповісти, оскільки він не підписаний редактором. Втім, на скріншоті запиту чітко видно підпис і печатку.

За словами головної редакторки, суд відмовляє в доступі до інформації, шукаючи формальні причини, хоча судові ухвали є публічною інформацією.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що попри спеціальну процедуру журналісти мають можливість отримати інформацію: “Дійсно, для загального ознайомлення із судовими рішеннями існує спеціальна процедура, визначена ЗУ “Про доступ до судових рішень”. Як фахівець я не вбачаю проблеми в тому, аби надати текст судового рішення, яке чомусь відсутнє в Держреєстрі (в порядку ч. 7 ст. 6 ЗУ “Про доступ до інформації”, тобто з вилученням з тексту рішення даних, вилучення яких при оприлюдненні передбачає перший згаданий Закон). Але думки медіа-юристів щодо подібних випадків розходилися. Тому я думаю, що найбільші шанси дає варіант спробувати притягнути працівників суду за неоприлюднення тексту рішення в Держреєстрі, технічно це стаття в сфері доступу (ч. 6 ст. 212-3 КпАП)”.

Liked the article?
Help us be even more cool!