ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд допитає свідків у справі щодо ненадання казахській журналістці статусу біженця

10.01.2018, 12:40
Фото - Facebook Жанари Ахмет/"Детектор медіа"

Міграційна служба Київської області відмовила казахській журналістці Жанарі Ахмет у статусі біженця. 9 січня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив клопотання захисту журналістки щодо допиту свідків з Казахстану на користь Ахмет. Про це журналістка розповіла “Детектору медіа”.

“Це було попереднє слухання. У зв'язку з тим, що міграція Київської області відмовила мені в статусі біженця. Я про це не знала, і мені не повідомляли. Ми дізналися випадково, тому що адвокати Ario Law Firm звернулися туди за моєю справою. Відмову я і мій захисник з “Права на захист” Олександра Журко вважаємо незаконною, оскільки моє вимушене перебування в Україні, втеча з країни пов'язані з політичними переслідуваннями у Казахстані. І наявність цього фактору не дозволяє міграції мені відмовляти”, – розповіла Ахмет.

За словами журналістки, адвокат клопотала про те, щоб з Казахстану були заслухані свідки на користь журналістки.

“Суд це клопотання задовольнив. У разі перемоги моя справа буде повернута в міграцію на повторний розгляд. У разі програшу ми йдемо в наступну судову інстанцію. Наступне засідання буде призначено, як тільки буде узгоджена онлайн-конференція між судами Алмати і Києва для дачі показань свідків”, – повідомила журналістка.

Як повідомляв ІМІ, 21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком по лінії Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати в Україну з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині Ахмет звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет разом з 9-річним сином живуть менше року і просять політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

2 листопада 2017 року Шевченківський районний суд Києва відмовив депутату Світлані Заліщук та Гельсінській спілці віддати на поруки журналістку Жанару Ахмет з Казахстану, яку було арештовано на 18 днів.

2 листопада 2017 року Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури про екстрадиційний арешт Жанари Ахмет терміном на 2 місяці з можливістю його подовження до 12 місяців.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

10 листопада 2017 року через недоставку Ахмет на судове засідання Апеляційний суд Києва відклав на 22 листопада розгляд скарги на екстрадиційний арешт.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва задовольнив апеляційну скаргу, змінивши запобіжний захід Жанари Ахмет на час розгляду екстрадиційного запиту з арешту на особисте зобов'язання. Суд віддав на поруки журналістку народній депутатці Світлані Заліщук.

Liked the article?
Help us be even more cool!