ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Брюсселя визнав незаконною заборону поліції на проведення конференції, де бере участь Орбан

Готель Claridge, 16 квітня 2024 року. Фото – Reason, Paul Coleman
Готель Claridge, 16 квітня 2024 року. Фото – Reason, Paul Coleman

Вищий адміністративний суд Брюсселя визнав незаконним втручання поліції в проведення конференції консервативних політиків NatCon, яка відкрилася в готелі Claridge у Брюсселі 16 квітня, повідомляє Радіо Свобода.

У цій конференції, зокрема, беруть участь прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, колишній прем’єр Польщі Матеуш Моравецький та ультраправий французький політик Ерік Земмур.

16 квітня поліцейські оточили будівлю, де відбувалася конференція, і попросили присутніх залишити територію. 

Guardian повідомляє, що ухвалу про закриття видав мер округу Сен-Жосс-тен-Ноде Емір Кір. Мер, за повідомленнями медіа, ймовірно, побоювався атак на конференцію з боку європейських антифашистів, які погрожували її зірвати.

Після інциденту багато європейських політиків, зокрема опоненти правих, заступилися за NatCon, посилаючись на свободу слова, гарантовану європейськими та бельгійськими законами.

Виконавчий директор ADF International​ Пол Коулман (організація із захисту сім'ї та віри) звинуватив місцевого мера в “авторитарній цензурі”. Конференція була організована після того, як два інших місця відмовили в проведенні конференції під тиском інших місцевих мерів.

“Хоча здоровий глузд і справедливість перемогли, те, що сталося вчора, є темною плямою на європейській демократії, сказав Коулман. – Жоден посадовець не повинен мати повноваження закривати вільні та мирні зібрання лише тому, що він не погоджується з тим, що говорять”.

Прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кро вважає неприйнятним таку ситуацію: “Те, що сталося сьогодні в Брюсселі, є неприйнятним. Конституція Бельгії гарантує свободу слова та мирних зборів з 1830 року. Заборона політичних зборів є неконституційною”.

Критика прозвучала і з боку влади Британії, яка не входить до Євросоюзу.

Конференція консервативних політиків Європи NatCon проводиться з 2019 року. Основним питанням порядку денного зазвичай є критика влади ЄС із консервативних та правопопулістських позицій. Йдеться про критику міграційної політики, захист етнічних та сексуальних меншин, рівноправність та інші цінності Євросоюзу. Цього року дискусії присвячені, зокрема, майбутнім виборам до Європарламенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!