ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Австралії постановив, що ЗМІ є відповідальними за коментарі своїх читачів у соцмережах

08.09.2021, 13:02

Вищий суд Австралії ухвалив, що ЗМІ є відповідальними за зміст коментарів користувачів на своїх сторінках у соцмережах, повідомляє ВВС

Як пише видання, тепер австралійські медіа можуть бути притягнені до відповідальності за наклепницькі коментарі, розміщені читачами під їхніми матеріалами в соцмережах. 

Суд ухвалив рішення в справі колишнього в'язня-підлітка, який подав до суду на медіакомпанії через коментарі у Facebook, розміщені під статтями про жорстоке ставлення до нього під час його ув'язнення.

Як пише видання, збитків можуть зазнати News Corp Australia та Nine Entertainment.

Експерти стверджують, що це рішення може мати наслідки для всіх, хто має багато користувачів у мережі, а не тільки для видавців новин.

У 2016 році вийшов телесюжет, у якому було викрите жорстоке поводження із 17-річним Діланом Воллером під час утримання його під вартою. Приголомшливі кадри прикутого до стільця хлопця з мішком на голові спричинили національний резонанс, також це призвело до публічного розслідування.

Цю тему висвітлювали багато ЗМІ, які публікували свої статті у Facebook. Багато користувачів коментували новини у Facebook про Воллера, якого звільнили на початку 2017 року.

Того ж року Воллер подав до суду на Sydney Morning Herald, News Corp The Australian та Sky News Australia за те, що вони дозволили коментарі, які, на його думку, були наклепницькими.

Протягом чотирирічного судового процесу медіакомпанії стверджували, що вони не є відповідальними, оскільки їх не можна вважати видавцями коментарів своїх читачів. Як зазначали ЗМІ, щоб бути видавцем, їм потрібно було заздалегідь знати про звинувачення своїх читачів та наміри їх висловлювати.

Але ці та інші аргументи відхилив у 2019 році Верховний суд Нового Південного Уельсу. Тоді медіа подали апеляцію до Вищого суду Австралії, який 8 вересня залишив чинним попереднє судове рішення.

У постанові суду йдеться про те, що, створюючи загальнодоступну сторінку у Facebook та розміщуючи там новинний контент, медіа “сприяли, заохочували й у такий спосіб сприяли публікації” коментарів користувачів. “Це зробило їх видавцями цих коментарів”, – вважають судді Вищого суду.

Юридичний захист Воллера назвав таке рішення “історичним кроком” для захисту від “безперервних атак натовпу в соціальних мережах”.

Тепер Воллер зможе подати заяву про наклеп проти медіагігантів.

Але засоби масової інформації висловили тривогу через масштаби прецеденту в країні, де вже діють обмежувальні закони про дифамацію.

Деякі медіагрупи вже протестували функцію у Facebook, яка автоматично вимикає коментарі до новин. Юристи кажуть, що ця постанова суду також порушує ширші питання щодо відповідальності в інтернеті для приватних осіб та підприємств.

Liked the article?
Help us be even more cool!