ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Створені РФ фіктивні сайти збирають персональні дані тисяч українських бійців

Росія використовує шахрайські сайти для отримання персональних даних тисяч українських солдатів та членів їхніх сімей, заявили представники міністерства оборони США, передає "Голос Америки".

На їхню думку, це робиться для того, щоб затримати членів сімей, які живуть на окупованих територіях України, та депортувати їх до Росії.

Два посадовці Пентагону заявили, що російський підрозділ інформаційної війни створив щонайменше два фішингові сайти, WarTears.org і ForeignCombatants.ru, які видають себе за сайти підтримки друзів і рідних зниклих безвісти, захоплених у полон або загиблих українських солдатів.

Представник Координаційного штабу поводження з військовополоненими Петро Яценко підтвердив "Голосу Америки", що ці сайти є підробленими. За його словами, є десятки аналогічних фішингових сайтів, які намагаються зібрати дані членів сімей.

"Вони грають на почуттях вкрай вразливих рідних та близьких військовослужбовців, які зникли безвісти чи захоплені в полон, використовуючи той факт, що Росія не надає Україні інформації про людей, яких вони тримають у полоні. Родичі сподіваються, що їхні близькі не загинули, а перебувають у полоні, і тому надають свої персональні дані", – заявив він "Голосу Америки".

Один із сайтів, WarTears.org, заявив, що в його базі даних міститься інформація про більш ніж 170 тисяч українських солдатів.

Посадовці Пентагону припустили, що Росія використовує імена, телефони та адреси українців, отримані через ці сайти, щоб встановити, чи хтось із цих солдатів або їхніх рідних проживає на окупованих Росією територіях.

Ті, хто проживає на цих територіях, можуть бути виявлені, перевірені, затримані й депортовані до Росії, припускають посадовці.

"Це дуже тривожно, але це також свідчить про ґрунтовний підхід Росії до збору даних та її готовність експлуатувати ці вразливості", – заявив полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, який понад 20 років пропрацював у розвідці.

У вересні 2022 року пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що, за оцінками, отриманими з різних джерел, російська влада допитала і насильно депортувала від 900 тисяч до 1,6 мільйона українців. Росія відкидає ці твердження.

За словами Яценка, ФСБ Росії використовує персональні дані, отримані через такі сайти, для отримання інформації про українських військовополонених.

Liked the article?
Help us be even more cool!