ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стратком та ІМІ розробили словник термінології щодо війни РФ проти України

14.04.2023, 15:35

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом з Інститутом масової інформації підготував рекомендації та застереження щодо вживання термінології стосовно подій та явищ російсько-української війни.

НЕПРАВИЛЬНОЧОМУ
Українська криза

Також зустрічається у формах “українська війна” та “війна в Україні”. Такі формулювання маскують роль агресора (Росії); перекладають відповідальність за проблему на Україну (з Україною “щось не так”); відмовляють Україні в суб’єктності (Україна – лише територія, де точаться воєнні дії).

Правильні формулювання: російське вторгнення (агресія, напад) в Україну, російсько-українська війна.

Спірні території

Загарбані та контрольовані РФ території України ніколи не були предметом міжнародного диспуту.

Непорушність кордонів України була визнана міжнародною спільнотою (зокрема, Росією) разом з визнанням незалежності, здобутої в 1991 році. Нині абсолютна більшість країн продовжує визнавати територіальну цілісність нашої країни.

Правильні формулювання: тимчасово окуповані території, незаконно анексовані території.

Референдуми

Дійства, влаштовані російськими окупантами у 2014 і 2022 роках, лише імітують референдуми, але в жодному разі ними не є. Це незаконні й насильницькі щодо окупованого населення пропагандистські акції, які не відповідають жодним стандартам волевиявлення, а їхні оголошені результати сфальшовані. 

Правильні формулювання: псевдореферендуми; фейкові референдуми.  

Приєднання територій

Ухвалені в Кремлі рішення про розширення РФ завдяки українським територіям – незаконні та юридично нікчемні. Статус цих територій як невіддільної частини України з погляду міжнародного права та українського законодавства залишається незмінним. Водночас спроба нав’язати окупованим територіям російську адміністрацію та долучити їх до російського правового поля є окремим видом злочину, крім, власне, агресії та окупації. 

Правильні формулювання: незаконна анексія, спроба анексії української території.

ДНР, ЛНР, Республіка Крим

На загарбаних територіях України Росія створила незаконні адміністративні утворення, які не є ані республіками, ані суб’єктами РФ. Юридично і далі існують лише Донецька і Луганська області України та Автономна Республіка Крим, тимчасово окуповані Росією. Абревіатури ЛНР та ДНР краще не використовувати для позначення територій, а вживати, лише коли йдеться про відповідні російські окупаційні утворення. 

У разі згадки цих утворень правильно брати їхні назви в лапки, уточнювати характеристикою “так звані”, наприклад ватажки так званої “ДНР”, бойовики так званої “ЛНР”.

ОРДЛО

До початку повномасштабного російського вторгнення цим поняттям позначали території сходу України, окуповані з 2014 року.

Тепер зона окупації суттєво розширилася, тож поняття втратило актуальність. Про ОРДЛО можна згадувати в контексті подій до 2022 року. Нині ж для України немає різниці між Горлівкою, окупованою у 2014-му, і Волновахою, загарбаною у 2022-му. Питання повернення на стару лінію зіткнення та її фіксації не обговорюється.

Правильні формулювання: раніше окуповані території Донецької і Луганської областей, старі окуповані території.

(Російська) влада

На загарбаних територіях України РФ імітує відновлення нормального життя, повернення цивільної влади, лише тепер російської. Однак уся призначена та санкціонована окупантами адміністрація є незаконною, а її представники є колаборантами, а не посадовцями. Важливо не ототожнювати російські окупаційні структури із законними органами влади на підконтрольній Україні території. 

Правильне формулювання: російська окупаційна адміністрація.

Евакуація населення

Під час воєнних дій евакуацію свого мирного населення здійснює Україна, щоб запобігти його стражданням у зоні бойових дій. Натомість РФ на окупованій нею території ставиться до українських громадян як до заручників та до людського ресурсу – свого військового трофею. Свавільне переміщення населення окупантом, зокрема, дітей є воєнним злочином. 

Правильні формулювання: депортація, вивезення, викрадення.


Українські націоналісти

Сили оборони України є регулярними, дисциплінованими й централізовано керованими формуваннями. Політичні переконання чи партійна належність окремих воїнів не є тим, що визначає їхню якість та поведінку на полі бою. Маркувати українських воїнів за тим чи іншим політичним спектром – це спотворювати реальність та принижувати честь захисників України.

Правильні формулювання: українські військові, захисники України, Сили оборони України.

Liked the article?
Help us be even more cool!