ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Стоп цензурі!" звернувся до Порошенка з переліком першочергових медіареформ

06.06.2014, 14:02

Журналістський рух «Стоп цензурі!» звернувся до новообраного Президента України Петра Порошенка з шістьма першочерговими вимогами, які потрібні для реформування медіа-галузі. Рух звернувся з нагоди професійного свята, Дня журналіста, та напередодні інавгурації Петра Порошенка. Відповідне відкрите звернення рух поширив 6 червня.

Наводимо текст звернення в повному обсязі.

 

 «Шановний пане Президенте!

Ми звертаємося до Вас із нагоди нашого професійного свята та напередодні Вашої офіційної інавгурації, щоб запропонувати порядок денний медіареформ та надати інформацію про першочергові завдання й виклики у сфері свободи слова.

Протягом останніх півроку журналісти заплатили дуже високу ціну за право громадян на інформацію. Двох наших колег було вбито, майже 300 - поранено, близько 40 журналістів побували в заручниках, десятки стали біженцями через тиск, напади й погрози. Ми закликаємо Вас узяти під особистий контроль розслідування всіх цих випадків і добитися покарання нападників. Зауважимо, що майже 200 нападів було скоєно колишніми, а можливо, й нинішніми працівниками державних силових структур. Україна не зможе розвиватись як демократична держава, якщо журналісти в ній не матимуть гарантій безпеки й повноцінного захисту професійної діяльності.

Також журналісти очікують системних кроків від Президента й Верховної Ради для гарантування свободи слова та розвитку інформаційної галузі.

1. Підзвітність

Ми закликаємо Вас проявити добру волю і стати відкритим для суспільства. Зокрема, це означає системно зустрічатися з медійниками, проводити прес-конференцій не рідше, ніж раз на квартал, та регулярно звітувати перед суспільством за свої дії. Ми сподіваємося, що принципи прозорості й підзвітності стануть для нової влади одними з основних.

2. Суспільне мовлення

Ще одним важливим питанням є запуск суспільного мовлення в Україні. Ми вітаємо прийняття відповідного закону, але левова частка у втіленні цієї реформи залежить саме від політичної волі. Суспільству потрібна не зміна вивіски на НТКУ, а потужний, незалежний від політичного тиску мовник.

3. Роздержавлення ЗМІ

Рух «Стоп цензурі!» закликає Вас підтримати медіареформу, дуже важливу для становлення України як демократичної держави. Зокрема, потрібно нарешті реформувати державну й комунальну пресу, яка фінансується з державного та місцевих бюджетів і є пережитком радянського минулого.

4. Прозорість медіавласноті

В України необхідно якнайшвидше ухвалити законодавство, яке би забезпечило ефективний механізм прозорості медіавласності, щоби покінчити з маніпуляціями, корупцією й дати медіасектору можливість розвиватися за європейськими стандартами.

5. Ліквідація Національної комісії з питань захисту суспільної моралі

Цей орган є не чим іншим, як застарілим органом цензури, аналогів якому немає в розвинених країнах. Подальше існування Комісії ставить під сумнів бажання влади рухатися в європейському напрямку.

6. Незалежна та компетентна Національна рада з питань телебачення і радіомовлення

Не менш важливим питанням на порядку денному від медіаспільноти є оновлення складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка за останні роки дискредитувала себе і в частині дотримання принципу незалежності регулятора, і в частині дотримання Україною міжнародних зобов'язань, а надто запровадження ефірного цифрового мовлення. Медіаспільнота висунула до Нацради кандидатури своїх представників, яких було обрано після серйозних консультацій і які є справжніми професіоналами й мають довіру середовища. Ми закликаємо нову владу підтримати кандидатів від журналістських організацій, яких підтримує рух «Стоп цензурі!», - професійних юристів Тараса Шевченка та Тетяну Котюжинську, - і, таким чином, забезпечити незалежність та професійність Нацради, яка має формуватись у прозорий та демократичний спосіб, відповідно до українського законодавства та рекомендацій міжнародних організацій.

Ми хочемо вірити, що Ваше обрання на пост Президента означатиме нові перспективи для України. Якщо Ви справді збираєтеся побудувати «нову країну», як звучало Ваше передвиборче гасло, то Вашим обов'язком є втілити в життя медіареформу, стати відкритим і підзвітним, гарантувати право суспільства на інформацію й забезпечити право журналістів на безперешкодну роботу.

"Стоп цензурі!" закликає Вас найближчим часом зустрітися з журналістами руху для обговорення порушених питань.

Журналісти руху "Стоп цензурі!"

 

Нагадаємо, Петро Порошенко був обраний на пост Президента України у першому турі виборів, які відбулися 25 травня. 7 червня відбудеться урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди складання присяги Президентом України українському народові.

 

Фото з ТСН

Liked the article?
Help us be even more cool!