ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стереотип "У всьому винна жінка" повертає нас у Середньовіччя – експертка ІМІ

13.05.2020, 13:09
Фото Ірини Земляної
Фото Ірини Земляної

Медіаекспертка та тренерка з безпеки Інституту масової інформації Ірина Земляна вважає, що сюжет телеканалу “Україна” про самогубство на станції “Академік Вернадський” Василя Омеляновича через жінку містить ознаки сексизму.

Про це вона сказала в коментарі виданню “Повага”.

Так, 11 травня ТРК “Україна” та 5 канал випустили в ефір матеріали про те, що на українській антарктичній станції “Академік Вернадський” кухар Василь Омелянович вчинив самогубство через нібито зраду коханої.  

Зокрема, у сюжеті 5 каналу ведуча зазначає, що ексколеги Василя вважають, що це сталося, зокрема, через “гендерний баланс експедиції”. А в сюжеті ТРК “Україна” ідеться: “Він був сильним, слабким його зробило кохання”. Свої припущення щодо причин загибелі чоловіка та звинувачення висловлюють колишні колеги.

Водночас в обох сюжетах немає коментаря жінки, яку звинувачують екснапарники Омеляновича.

Експертка ІМІ Ірина Земляна зазначає, що після перегляду сюжету телеканалу “Україна” її здивував не тільки такий детальний розбір самого самогубства, а й вказування на жіночу стать як на виключну і беззаперечну ознаку винуватості.

“Окремо хочу звернути увагу на те, як детально розповідають про жінку, її місцеперебування та інші подробиці її життя. Звичайно, прізвище та ім’я не зазначається, але, маючи такі подробиці, це не важко буде встановити. І оцей стереотип, що прийшов до нас через століття та покоління: “В усьому винна жінка”, він повертає нас в епоху Середньовіччя. Тоді жінок спалювали на вогнищі. Теж саме ми образно бачимо в цьому сюжеті”, – каже Ірина Земляна. 

Liked the article?
Help us be even more cool!