ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стаття “Крым информ” про роботу Радіо Свобода є пропагандою - висновок МОМС

13.11.2017, 16:19
Фото - скріншот з сайту "Крим.Інформ"

Консультативна комісія з протидії пропаганді у ЗМІ, створена Мережею органів медійного саморегулювання (МОМС), вважає, що публікація інформаційного агентства “Крым информ” “Несвободные реалии. Сколько стоить Родину продать” відноситься  до пропагандистського, а не журналістського продукту. Відповідне рішення Консультативної комісії з протидії пропаганді у ЗМІ оприлюднила на своєму сайті Комісія з журналістської етики.

Ця стаття про діяльність видання Радіо Свобода на території Криму була розміщена на сайті ІА “Крим інформ” 21 червня 2017 року. На думку членів Комісії з журналістської етики (КЖЕ), стаття мала ознаки такої, що пропагує мову ворожнечі. Тому КЖЕ 26 вересня 2017 року звернулася до Мережі органів медійного самоврядування, до якої входить також і Комісія з журналістської етики, з приводу зазначеної публікації, для здійснення експертної оцінки на предмет пропаганди мови ворожнечі у медіа.

На своєму засіданні 14 вересня 2017 року Консультативна комісія з протидії пропаганді у ЗМІ розглянула звернення КЖЕ щодо вищезгаданої статті та дійшла висновку, що цей матеріал відноситься до пропагандистського, а не журналістського продукту.

Крім цього, за результатами розгляду скарг напрацьовано рекомендації Мережі організацій медійного саморегулювання (МОМС) щодо розповсюдження пропаганди у ЗМІ.

Комісія з журналістської етики зазначає, що повністю згодна з висновками, які викладені у думці Консультативної комісії з протидії пропаганді Мережі організації медійного саморегулювання (МОМС), а також повністю поділяє та підтримує визначені Рекомендації Мережі.

КЖЕ радить медійній спільноті “пам'ятати про відповідальність журналістів за розповсюджену інформацію,  про необхідність дотримання  професійних та етичних стандартів, не використовувати маніпуляцій свідомістю, вигаданих сенсацій”.

“Варто утримуватися від інформаційних атак на колег, що можуть загрожувати їх безпеці, життю та здоров'ю. Дуже небезпечним є використання “анонімних “експертів”, що виступають з  однобічних суб'єктивних позицій. Також неприпустимим є розподіл журналістів на  “своїх” та “чужих”, це найперша ознака наявності мови ненависті. Нагадуємо, що також є неприпустимо поєднувати журналістську професію та роботу з іншими, особливо - з пропагандою”, - зазначає КЖЕ.

З висновком Консультативної комісії з протидії пропаганді у ЗМІ та рекомендаціями Мережі організацій медійного саморегулювання (МОМС) можна ознайомитись на сайті КЖЕ.

Liked the article?
Help us be even more cool!