ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Статті з вікіпедії впливають на ухвалення рішень у суді – дослідження

02.08.2022, 12:32
Фото – вікіпедія
Фото – вікіпедія

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) на чолі з Нілом Томпсоном провели дослідження та довели, що онлайн-енциклопедію "Вікіпедія" часто використовують судді для ухвалення рішень. Результати експерименту вони опублікували у виданні “MIT News”, повідомляє Суспільне.

Для дослідження науковці створили 150 статей для вікіпедії про рішення Верховного суду Ірландії, які спеціально для цього написали студенти юридичного факультету.

Половину обраних випадково статей опублікували в інтернеті, а іншу лишили як контрольну групу. Для аналізу розглядали два показники: чи цитуватимуть описану в статті справу як прецедент у схожих випадках і чи повторюватиме аргументація в суді лінгвістичний зміст сторінок вікіпедії.

У підсумку справи, які мали статті у вікіпедії, цитували в суді на 20% частіше. Найбільше онлайн-енциклопедією користувалися суди нижчої інстанції, де секретарі та судді мають більше навантаження, і зручність онлайн-енциклопедії їх приваблювала.

“Той факт, що ми описали всі випадки, але лише ті, що опинились у вікіпедії,  виграли в “підкидання монетки”, дозволяє нам показати, що вікіпедія впливає як на те, що цитують судді, так і на те, як вони записують свої рішення”, – сказав очільник дослідження.

“Наші результати також висвітлюють важливу проблему державної політики. З джерелом, яке широко використовується, таке, як вікіпедія, ми хочемо бути впевненими, що ми будуємо інституції, які забезпечують найвищу якість інформації. Те, що судді або їхні співробітники використовують вікіпедію, викликає занепокоєння, особливо якщо інформація, яку вони там знаходять, не є надійною”, – додав Томпсон.

Liked the article?
Help us be even more cool!