ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США заблокували російську операцію з поширення дезінформації за допомогою штучного інтелекту

10.07.2024, 13:17

Департамент юстиції США 9 липня повідомив про блокування російської операції з прихованого поширення кремлівських меседжів у США й інших країнах за допомогою фейкових акаунтів у соцмережах, підсилених штучним інтелектом, повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, на думку багатьох експертів з безпеки, наступні президентські вибори стануть мішенню як для хакерських атак, так і для прихованих спроб впливу через соцмережі з боку іноземних супротивників. 

Американські високопосадовці заявляли, що стежать за виникненням схем, покликаних перешкодити голосуванню.

Департамент юстиції здобув судовий дозвіл на вилучення двох доменних імен і перевірку майже тисячі акаунтів, ймовірно пов’язаних з цією операцією.

“У такий спосіб Департаменту юстиції вдалося запобігти кампанії російського уряду з пропаганди, реалізованої за допомогою ШІ й ботоферми, яка поширювала дезінформацію в Сполучених Штатах і за кордоном”, – зазначив у своїй заяві генеральний прокурор Меррік Ґарленд.

За словами Департаменту юстиції й ФБР, це перший випадок, коли США публічно звинуватили уряд іншої країни у використанні генеративного ШІ для операції впливу. Американські посадовці раніше попереджали, що вороги країни можуть використовувати швидкий розвиток ШІ-систем для посилення своєї дезінформації.

Прокурори стверджують, що ця операція була організована приватною розвідувальною групою, розташованою в Росії, куди ввійшли представники російської розвідки й високопосадовець державного медіа Russia Today (RT). Операція була ухвалена й профінансована Кремлем на початку 2023 року, за даними Департаменту юстиції.

Речники російського посольства у Вашингтоні й RT не відреагували на звернення по коментар.

Як постає із судових документів, ця приватна група створила власну платформу на основі ШІ, яка виробляла, контролювала й керувала сотнями фейкових акаунтів у соцмережах, що вдавали справжніх американців.

Акаунти в соцмережі Х уже заблоковано. Здебільшого вони поширювали прокремлівські тези, зокрема відео з президентом РФ Володимиром Путіним, і критикували українську владу.

Під час розслідування США співпрацювали з урядом Нідерландів. За словами слідчих, кампанією керували із сервера, розташованого в Нідерландах.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!