ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CNN: Російські хакери атакують планшети українських захисників

01.09.2023, 17:00
Фото – forbes.ua
Фото – forbes.ua

Російські хакери останнім часом робили спроби зламати планшети українських військових, намагаючись викрасти чутливу оперативну інформацію, яка може бути корисною Кремлю.

Про це 31 серпня повідомили США із союзниками по розвідувальному альянсу “П’яти очей” (Австралії, Канади, Нової Зеландії й Великої Британії), пише CNN.

Як повідомляє видання, сповіщення США та союзників підтверджує дані зі звіту СБУ, де йдеться про російських хакерів, що намагалися зламати систему Android на планшетах, якими українські військові послуговуються для “планування й виконання бойових завдань”. 

Шкідливий код, яким послуговуються російські хакери, покликаний красти дані, надіслані з мобільних пристроїв військових у супутникову систему Starlink, повідомляла СБУ. 

Наразі невідомо, наскільки успішними були спроби зламу. СБУ заявляла, що “заблокувала” деякі з них, але визнала, що росіяни “захопили” деякі планшети, присутні на полі бою, і завантажили на них вірус.

“Мобільні віруси особливо небезпечні, адже можуть видавати службам розвідки фізичне розташування цілей”, – сказав головний аналітик безпекової фірми Mandiant (власник – Google) Джон Галтквіст. Така здатність, за його словами, може бути “надзвичайно помічною на полі бою”.

США із союзниками стверджують, що за цією хакерською діяльністю стоїть сумнозвісне угруповання Sandworm, яке підпорядковується російському управлінню військової розвідки й, імовірно, відповідальне за кібератаки, що призводили до вимкнень електрики в Україні у 2015–2016 роках.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук 

Liked the article?
Help us be even more cool!