ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співвласник "Кварталу 95" виступає за скорочення мовних квот і скасування закону про мову

31.05.2019, 11:33
Фото – "Детектор медіа"

Співвласник групи “Квартал 95” Борис Шефір виступає за скорочення мовних квот і скасування закону про мову.

Він також вважає, що потрібен державний український канал, а не тільки суспільний.

Про це він сказав в інтерв'ю “Детектору медіа”.

“Квоти й заборони – це погано. Будь-які. Це суперечить Конституції України. Статтю 10, де йдеться про державну мову, завжди цитують наполовину. Друга частина статті говорить про те, що регіональні мови та російську (окремо виділена) держава підтримує і розвиває. Квоти – це не розвиток, це придушення мови. Звісно, українську мову потрібно підтримувати та розвивати. Але не шляхом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, приміром в оподаткуванні”, – сказав він.

За його словами, українська мова має стати модною, а виробництво українською – комерційно привабливим. На його думку, зараз “не потрібно смикати проблему мови, вона ділить суспільство”. “Спочатку потрібно війну зупинити, а потім вирішувати інші завдання”, – сказав він.

“Я очікую перегляду квот. 90% – це багато. Закон про мову потрібно скасувати та ухвалити нормальний закон. Це перший крок для відміни війни”, – сказав Шефір.

Також він вважає, що не потрібно забороняти ввозити в Україну російськомовні книжки.

“Так само і з книгами. Навіщо забороняти? Можна ж україномовні книги звільнити від податку, а на російськомовні – підвищити. Але не забороняти. Ви подивіться на українське державне телебачення. Це ж самий ганебний канал”, – сказав він, маючи на увазі суспільний мовник “UA:Перший”.

На його думку, потрібен державний український канал, а не тільки суспільний.

“На нього слід виділити хороші гроші. Щоб він працював як ОРТ (Перший канал – ред.). Це найбагатший канал у Росії. Дайте їм грошей, і нехай там буде тільки українська мова. І нехай заманюють найталановитіших і роблять суперконтент. Державний канал повинен бути – це ж голос держави”, – сказав Шефір.

На зауваження, що цей російський канал працює над державною пропагандою, а Суспільне мовлення має зовсім інші завдання і механізми для незалежності, Шефір відповів: “Суспільне мовлення має бути. Але крім нього повинен бути і державний канал. А суспільний мовник не повинен фінансуватися державою. На те воно і суспільне, щоб фінансуватися суспільством”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня представники громадських організацій висловили занепокоєння першими рішеннями новообраного Президента Володимира Зеленського, у зв’язку з чим окреслили перелік можливих “червоних ліній”, порушення яких призведе до погіршення як внутрішньополітичної, так і зовнішньої ситуації навколо України. Зокрема, “червоні лінії” стосуються перегляду закону про мову, спроб скасування незалежності Суспільного мовлення.

Liked the article?
Help us be even more cool!