ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співробітник Рен-ТВ представлявся спецкором ВВС, щоб знімати заходи російських опозиціонерів у Європі

Російська служба ВВС викрила співробітника Рен-ТВ, який представлявся її спецкореспондентом, щоб знімати заходи російських опозиціонерів у Європі. Про це йдеться в матеріалі російської служби ВВС.

Йдеться про колишнього співробітника НТВ та медіагрупи “Известия” Айрата Ширяєва, який зараз працює на компанію-виробника контенту для Рен-ТВ. Він видавав себе за кореспондента ВВС Марка Назарова.

Саме під таким іменем Ширяєв завів ватсап та телеграм на британський номер телефону. Він також створив пошту з адресою [email protected], хоча справжні поштові робочі адреси кореспондентів корпорації містяться на власному сервері корпорації. Крім того, Ширяєв надрукував посвідчення, яке імітує прескарту кореспондента ВВС, але припустився помилки в слові “valid”, написавши його через “w”.

Ширяєв під ім'ям Марка Назарова спробував акредитуватися на зустріч з російською телеведучою Тетяною Лазарєвою в Дюссельдорфі 16 липня. Та приїхала туди на знімання свого проєкту про підлітків, які емігрували після початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Підроблена прескарта, повідомлення від Марка та його обліковий запис у ватсапі. Фото – ВВС

“Марк Назаров” просив допомогти з організацією інтерв'ю з Лазаревою. Проте організатор зустрічі з ведучою Юрій Нікітін не знайшов згадок репортера Марка Назарова на сайті ВВС та зв'язався з редакцією російської служби ВВС.

Встановити особу Ширяєва вдалося за допомогою зворотного пошуку за фотографією з його профілю в телеграмі. Він привів на сторінку у вконтакті під ім'ям Harizmatica Shiryaev. На цій же сторінці він представляється повністю – Айрат Маратович Ширяєв. Також співробітники ВВС знайшли фільм Рен-ТВ, де Ширяєва зазначено як автора.

Журналісти ВВС попросили організаторів зустрічі з Лазаревою не відмовляти “Марку Назарову” в акредитації, щоб спробувати зустрітися з ним у Дюсельдорфі. Тетяну Лазарєву про це попередили.

Проте “Марк Назаров” до Дюсельдорфа не приїхав, але відправив на зустріч найнятих ним місцевих стрінгерів – Ольгу та Сергія, переконавши їх, що працює на ВВС.

Ольга показала листування з “Марком Назаровим” у ватсапі. Він надіслав їй технічне завдання на знімання та список питань для інтерв'ю з Тетяною Лазаревою. Серед інших були такі:

  • “У Росії вас внесли до списку терористів та екстремістів. Що ви думаєте з цього приводу?”
  • “Російська пропаганда каже, що ви радієте ударам ЗСУ по Росії, якщо не виривати з контексту, як насправді ви говорили?” 

Коли Ользі пояснили, що людина, яка замовила їй знімання, ввела в оману і на ВВС не працює, вона зателефонувала “Марку Назарову”, проте той продовжував стверджувати, що він репортер ВВС. Також розповідав, що раніше працював на “Еху” у Венедиктова” й “поїхав з Росії після початку СВО”. На запитання, чому його називають Айрат, він заявив, що це непорозуміння.

Фотографії Айрата Ширяєва з його сторінки у вконтакті. Фото – ВВС

Потім “Марка Назарова” через відеозв'язок набрала ВВС. Той знову продовжував наполягати, що він Марк Назаров і “спецкореспондент ВВС, російської служби новин”. Крім  того, він запропонував гроші за відеознімання із зустрічі з Лазаревою. 

Пізніше ВВС написала Айрату Ширяєву в телеграм, вже на російський номер телефону. Він не відповів по суті на запитання, навіщо він підробив документи.

“Не ставте безглуздих питань, щоб не отримувати безглуздих відповідей. А я не хочу розповідати. Особливо таким товаришам, як ви. Змініть позицію, приїдете до Москви, може, розповім, як моя фотографія на прескарті ВВС виявилася. А зараз я пропоную вам злитися на захід сонця і не заважати працювати”, – написав він.

Зв'язок Айрата Ширяєва з Рен-ТВ підтвердив співрозмовник ВВС, який має доступ до персональних даних росіян. Згідно з довідкою з пенсійного фонду Росії, із 2022 року Айрат Ширяєв працював у мультимедійному інформаційному центрі “Известия” – Рен-ТВ входить до складу цієї медіагрупи. З початку 2024 року він влаштувався в ТОВ “Медіапром” – продакшн, який робить фільми для Рен-ТВ. Серед них були пропагандистські фільми про російських опозиціонерів.

Знайома Айрата Ширяєва на прохання ВВС погодилася запитати його, де він працює зараз, і поділилася листуванням з ним. Він відповів їй, що знімає для Рен-ТВ та Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!