ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співробітники СБУ, які напали на журналістів "Схем", повернулися до роботи

26.11.2015, 11:14

Працівники СБУ, які 2 жовтня 2015 року затримали знімальну групу програми антикорупційних розслідувань “Схеми. Корупція в деталях” і були тимчасово відсторонені від роботи, вже повернулися до виконання обов'язків. Про це 25 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики повідомив начальник Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Степан Грещук, повдіомляє Media Sapiens.

За його словами, на момент службової перевірки СБУ відсторонила від роботи працівників, які перешкоджали журналістам. Але коли матеріали справи передали до військової прокуратури, співробітники СБУ знову приступили до виконання своїх обов’язків.

На запитання, чи проводилася службова перевірка відповідності доходів і способу життя співробітників СБУ після виходу в програмі “Схеми” сюжету про корупцію в лавах спецслужби, Грещук сказав, що не володіє такою інформацією, оскільки пізно дізнався, що йому поставлять таке запитання. Хоча на попередньому засіданні комітету йому вже ставили таке запитання і не отримали відповіді.

Під час виступу на засіданні комітету Грещук захищав дії співробітників СБУ. Він наголошував, що журналісти “Схем” замість журналістського посвідчення показували перепустку і знімали режимний об’єкт (будівлю СБУ) та оперативних працівників СБУ. Журналіст “Схем” Михайло Ткач зауважив, що показував саме журналістське посвідчення, і це зафіксовано на відео.

Начальник відділу Головного управління військової прокуратури Центрального регіону України Андрій Медведєв повідомив на засіданні комітету, що тривають слідчі дії у справі перешкоджання знімальній групі “Схем” і вивчаються документи і відеоматеріали. Про підозру нікому зі співробітників СБУ ще не оголошено.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня співробітники СБУ затримали у Києві журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», що виходить на «Радіо Свобода» і «UA:Першому». Журналістів затримали під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівню зарплат в СБУ. При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. Також у журналістів відібрали і пошкодили техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми», а голова СБУ Василь Грицак пообіцяв службове розслідування.

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності.

15 жовтня СБУ намагалася зашкодити виходу в ефір сюжету програми "Схеми" про елітні автівки співробітників СБУ.

4 листопада Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики заслухав звіт представників СБУ та прокуратури щодо інциденту та, оскільки слідство триває, вирішив заслухати повторний звіт через три тижні.

На фото - один з фігурантів сюжету відбирає камеру у журналіста. Фото з Ліги

Liked the article?
Help us be even more cool!