ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

SpaceX відправила в космос корабель з туристами на борту

22.05.2023, 12:21
Фото – Joe Raedle / Getty Images
Фото – Joe Raedle / Getty Images

Компанія SpaceX відправила до Міжнародної космічної станції (МКС) ввечері 21 травня туристів на борту капсули Crew Dragon, повідомляє CNN.

Команда з колишньою астронавткою-ветеранкою з NASA й трьома пасажирами, які купили місця на борту, планує провести тиждень на міжнародній космічній станції. Їхня мандрівка, організована г’юстонською компанією Axiom Space, стала другою повністю приватною місією на орбітальний пункт. Вона називається AX-2. Одна з пасажирок – дослідниця стовбурових клітин Раяна Барнаві – стала першою жінкою із Саудівської Аравії, яка полетіла в космос.

Команда проведе наступні 16 годин на борту капсули Crew Dragon, яка вилетить на орбіту Землі й доставить їх до МКС. Ракета мала пришвартуватися до орбітальної лабораторії зранку 22 травня.

Місія АХ-2 є однією з низки місій, які, за сподіваннями Axiom Space і NASA, спонукатимуть участь приватного сектору в космічних вильотах, зокрема на нижню орбіту землі, де розташована МКС.

Команду АХ-2 очолює колишня астронавтка NASA, 63-річна Пеґґі Вітсон, яка тепер працює в Axiom. Отже, Вітсон стала першою жінкою-командиром приватного вильоту в космос.

Серед платних пасажирів, зокрема, Джон Шоффнер – американець, який побудував свій капітал у галузі міжнародних телекомунікацій і заснував власну компанію з виробництва обладнання Dura-Line Corp.

Саудівська Аравія також заплатила за місця для двох своїх громадян – Барнаві та Алі Аль-Карні, бойового пілота із Саудівських королівських ВВС.

Коли капсула Crew Dragon пришвартується, команда АХ-2 приєднається до семи астронавтів, які вже перебувають на космічній станції.

Пасажири АХ-2 проведуть близько восьми днів пліч-о-пліч з досвідченими членами команди. У цей час вони працюватимуть над низкою з понад 20 досліджень і наукових проєктів, зокрема тих, що стосуються стовбурових клітин і біомедицини загалом.

Місія АХ-2 не є першим випадком, коли приватні особи полетіли в космос за гроші. На початку 2000-х років компанія Space Adventures влаштувала кілька таких місій до МКС, бронюючи для багатих пригодошукачів місця на російській ракеті “Союз”.

Axiom принесла цю модель бізнесу до США й у партнерстві зі SpaceX створила механізм для перевезення клієнтів на МКС. Перша місія компанії – АХ-1 – відбулась у квітні 2022 року й стала першим випадком, коли приватні особи вирушили на космічну станцію з території США.

Мета Axiom – зробити такі місії повсякденними, пропонуючи більше можливостей полетіти в космос для тих, хто не є професійними астронавтами. На пресконференції перед вильотом голова відділу інтеграції місій та операцій в Axiom Space Дерек Гассманн заявив, що його компанія очікує, що клієнтів, за яких платять уряди держав (як у випадку з пасажирами АХ-2 із Саудівської Аравії), буде більше. 

Команда АХ-2 працюватиме разом з фаховими астронавтами на МКС, але за окремим розкладом. Опинившись на борту, вони навчатимуться основ життя на станції (зокрема, користування кухнею й ванною) від досвідчених членів команди. За словами Гассманна, доступ до деяких ділянок станції буде обмежений – серед іншого до люка, яким астронавти послуговуються для прогулянок відкритим космосом.

Liked the article?
Help us be even more cool!