ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні відзначається Всесвітній день свободи преси

03.05.2018, 12:38

3 травня – Всесвітній день свободи преси, який відзначається, починаючи з 1992 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє Центр інформації про права людини.

Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана "Віндхукська декларація", у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Щороку День свободи преси присвячений певній тематиці. Тема цього року – "Тримати владу під контролем: ЗМІ, правосуддя і верховенство права".

Всесвітній день свободи преси покликаний нагадати суспільству, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача і що тиск з боку влади просто неприпустимий. Цензура, створення перешкод для обміну інформацією, залякування та пряме втручання в діяльність ЗМІ є загрозою демократії, розвитку та загальній безпеці.

Цього дня згадують журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. За даними міжнародної організації "Репортери без кордонів", з 1 січня до 1 грудня 2017 року у світі було вбито щонайменше 65 журналістів у зв'язку з професійною діяльністю. У 2017 році на неокупованій території України Інститут масової інформації зафіксував 276 випадків порушень свободи слова.

Як повідомлялося раніше, 45,5 відсотка журналістів, які працюють у країнах Східної Європи, мали досвід заподіяння їм фізичної шкоди через професійну діяльність.

Liked the article?
Help us be even more cool!