ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні 19-та річниця зникнення Георгія Гонгадзе

16.09.2019, 10:07
Фото – AP / S. Chuzavkov / DW
Фото – AP / S. Chuzavkov / DW

Сьогодні, 16 вересня, день пам'яті українського журналіста, засновника і першого головного редактора “Української правди” Георгія Гонгадзе.

Георгій Гонгадзе народився в Грузії. Восени 1989 року переїхав до Львова, став активним громадським діячем і учасником політичного життя міста, вступив до лав партії “Народний рух України” та Студентського братства.

17 квітня 2000 року Гонгадзе заснував видання “Українська правда”. У ньому серед багатьох інших публікувалися матеріали про Леоніда Кучму та його оточення.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в Таращанському лісі Київської області було виявлено тіло без голови, яке, за висновками експертів, належало Гонгадзе. У лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Навмисне вбивство”, а у вересні 2002 року визнала, що знайдене тіло належить Гонгадзе.

Останки зберігалися в київському морзі. Поховали його лише в березні 2016 року.

Зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе спричинило широкий суспільний резонанс і в Україні, і за кордоном. В Україні відбувались акції протесту, під час яких тодішнього президента Леоніда Кучму звинувачували у зникненні журналіста і вимагали його відставки.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС –Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе. Апеляційний суд залишив чинним вирок.

Проте замовники вбивства журналіста досі залишаються невстановленими.

Liked the article?
Help us be even more cool!