ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словом року в британському словнику Коллінза стало слово "permacrisis"

01.11.2022, 15:27
Фото – AFP
Фото – AFP

"Permacrisis" – слово на позначення відчуття, коли ти живеш за часів воєн, інфляції й політичної нестабільності, було обрано словом року в словнику Коллінза, пише BBC.

Це слово "підсумовує, наскільки жахливим поки що був 2022 рік для багатьох людей", зазначив голова організації Collins Learning Алекс Бікрофт.

Термін очолив добірку з 10 слів чи висловів, яку щорічно складає словник Коллінза. Ця добірка "відбиває постійний розвиток нашої мови та турботи людей, які нею користуються".

До списку також увійшла фраза "quiet quitting" – "виконання людиною на роботі лише своїх базових обов’язків з метою протесту або покращення балансу між роботою й життям".

"Мова може бути дзеркалом того, що відбувається в суспільстві й у світі загалом, а цей рік посилав нам випробування за випробуванням", – додав Бікрофт.

Він зазначив, що люди очікувано відчувають, що "ми перебуваємо в стані непевності й неспокою" після "потрясінь, спричинених Брекзітом, пандемією, важкими погодними умовами, війною в Україні, політичною нестабільністю, дефіцитом енергії та кризою в плані вартості життя".

Лексикографи, що працюють над словником Коллінза, зазначили, що цих криз стосуються кілька слів у переліку.

"Permacrisis" є одним із шести слів у списку, які є новинками на сайті CollinsDictionary.com. Перші згадки цього терміна були зафіксовані в наукових контекстах у 1970-х роках.

"Цього року наш список відбиває поточний стан світу – хороших новин не так уже й багато, хоча рішучість українського народу (представлена словом "Kyiv") і настання нової епохи Чарльза у Великій Британії є промінцями надії", – зазначив Бікрофт.

Попередніми словами року в словнику Коллінза були, зокрема, слова "lockdown" (локдаун), "climate strike" (кліматичний страйк), "single-use" (одноразовий), "fake news" (фейк ньюз), "Brexit" (Брекзіт), "binge-watch" (дивитися серіал "залпом"), "photobomb" (раптово стрибнути в кадр, щоб зіпсувати чиєсь фото) та "geek" (ґік).

 

Liked the article?
Help us be even more cool!